:

:

TV Most

Foto: Танјуг, arhiva

clock

Januar 06, 2020   18:09

0

272

Paljenje badnjaka ispred Cetinjskog manastira

Badnji dan obeležava se u Crnoj Gori molitveno. Mitropolija crnogorsko-primorska organizovala je paljenje badnjaka na Cetinju ispred Cetinjskog manastira. Nije bilo incidenata. Centralno paljenje badnjaka u Podgorici ispred Sabornog hrama.

Mitropolija crnogorsko-primorska na Cetinju je, tradicionalno, organizovala nalaganje badnjaka. 

Ispred Cetinjskog manastira okupili su se građani ali i predstavnici opozicije. Primetno je bilo pojačano prisustvo policije, javlja reporter RTS-a. 

Mitropolit Amfilohije pozvao je vladiku Metodija da pozdravi okupljene. 

"On je došao upravo iz bolnice, dobio je malo batina na Đurđevića Tari, sa ostalima", kazao je Amfilohije

"Radostan sam što sam video najveće čudo koje se desilo u našoj zemlji, možda u ovom trenutku jedino u cijelom svijetu, da je narod prepoznao, vidio i da su progovorili kroz nas naši preci i ćivoti. To je ono što treba da održimo i očuvamo da bi se u našim srcima Hristos rodio", kazao je vladika Metodije. 

Obratio se i predstavnik bratstva Bajice.

Nalaganju badnjaka na Cetinju prisustvovao su, između ostalih, i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović.   

Srpska pravoslavna crkva najavila je centralno paljenje badnjaka u Podgorici ispred Sabornog hrama u 18 časova, dok će vernici Eparhije budimljansko-nikšićke paliti badnjak u Beranama u 20 sati. 

Kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva ispred Dvora kralja Nikole na Cetinju organizovala je nalaganje badnjaka. 

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori saopštio je da će nakon Božića okupljanja u znak protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti biti organizovana dva puta nedeljno – četvrtkom i nedeljom, uz molitve i poziv aktuelnim vlastima da smognu snage i opozovu usvojeni zakon. 

Izvor: RTS, Vijesti

Crna Gorapaljenje badnjaka
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva