:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2024   14:13

0

67

Pantić Pilja: Bakojani nije dala pozitivan stav o ulasku Kosova u SE

Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PŠE) Biljana Pantić Pilja izjavila je da je glavni izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope Dora Bakojani na sastanku Političkog komiteta SE u Parizu nije dala pozitivan stav, uz obrazloženje da to neće da uradi dok Priština ne ispuni tri uslova.

"Jedan od njih je presuda Ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani, gde insistira da se manastiru vrati zemljište koje mu pripada. Drugo je osnivanje Zajednice srpskih opština što je odavno dogovoreno i što (premijer privremenih prištinskih institucija) Aljbin Kurti i dalje ne želi da formira. Treće je eksproprijacija zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom", rekla je Pantić Pilja za Tanjug.

Pantić Pilja je naglasila da je Bakojani bila vrlo oštra i decidna, što je izazvalo polemiku.

"Raprava je trajala duže od sat vremena, gde su zemlje koje su priznale Kosovo insistirale da Dora Bakojani ublaži svoj stav. Oni su spominjali da ti razlozi nisu toliko bitni, koliko da Kosovo postane članica Saveta Evrope", navela je Pantić Pilja.

Dodala je da je Bakojani ponovila posle rasprave da, ukoliko dođe do napretka da će sazvati novi sastanak, a ukoliko ne, da nastavlja da radi na izveštaju. 

"Za sada ne želi da da pozitivno mišljenje, niti je bilo glasanja o ovoj informacionoj noti. Sledeći sastanak bi trebalo da bude na redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kada će biti i plenarno zasedanje, a to je od 15. aprila ove godine", rekla je Pantić Pilja.

Naglasila je da su se Dunja Simonović Bratić i ona, koje su članice tog Političkog komiteta, oštro suprotstavile prijemu Kosova u Savet Evrope i ponovili stavove Srbije da je protiv prijema Kosova u Savet Evrope.

"Posebno imajući u vidu da u skladu sa Statutom Saveta Evrope, svaka članica mora da prihvati principe vladavine prava i poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda. To mora svaka evropska država da prihvati da bi postala članica Saveta Evrope, a to se u slučaju Kosova nije dogodilo", rekla je Pantić Pilja. 

Kako je rekla,  prvo su istakle da Kosovo nije država, pozvale su se na Rezuluciju UN 1244 koja jasno određuje KiM kao sastavni deo Srbije i istakle da Kosovo ne poštuje ljudska prava, posebno za vreme režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Došlo je do egzodusa srpskog stanovništva sa KiM, da je 11 odsto Srba napustilo KiM, da niko nije optužen za pokušaj ubistva dva srpska dečaka koja su se desila prošlog Božića. Navele smo sve ono o čemu redovno podsećamo članove Političkog komiteta i da smatramo da Zajednica srskih opština jeste krucijalno pitanje koje nije rešeno unazad 10 godina", navela je Pantić Pilja.

Dodala je da je Kurti zvao Doru Bakojani pre dva dana da joj kaže da on planira uskoro da sve uradi što ona zahteva, samo da bi Kosovo postalo punopravna članica Saveta Evrope.

Kandidatura Kosova za članstvo u SE prihvaćena je na sednici 24. aprila prošle godine. Tada je kandidaturu Prištine podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE. Sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, dok samo jedna nije glasala. 

Politički komitet u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izabrao je 20. juna prošle godine grčku političarku Doru Bakojani za izvestioca za članstvo Kosova u SE, a njen zadatak je da sačini Izveštaj o Kosovu, koji ide na raspravu na plenarnu sednicu Parlamentarne skupštine SE.

Na dnevnom redu današnje sednice bila je Informativna beleška Bakojani u vezi sa Statutarnim mišljenjem o zahtevu Kosova za članstvo u SE

Izvor: T a n j u g

KiMPantić Pilja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva