:

:

TV Most

clock

April 22, 2023   16:46

0

99

Pantić-Pilja: Stavljanje zahteva Kosova za prijem u SE na dnevni red je presedan i sramota

Šefica delegacije Srbije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Biljana Pantić-Pilja ocenila je za Kosovo onlajn da je stavljanje zahteva Kosova za prijem u Savet Evrope na dnevni red vanredne sednice Komiteta ministara SE koja je zakazana za ponedeljak, 24. april, presedan i sramota za Savet Evrope. Kako navodi, nijedan entitet nikada nije postao član SE.

Pantić-Pilja kaže da je u pitanju vanredna sednica Komiteta ministara, koja je "brže bolje zakazana za ponedeljak i to baš kada počinje prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, što do sada nije bila praksa". 

"Ovo je presedan da u isto vreme zaseda i Komitet ministara i Parlamentarna skupština. Ovo zakazivanje sastanka na brzinu, jasno pokazuje da im se žuri da "proguraju" zahtev prištinskih vlasti za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope. Neverovatno je koliki pritisak je pokušala da izdrži ministarka Islanda, kao predsedavajuće zemlje i na kraju nisu mogli da se odupru toliko agresivnoj kampanji za prijem tzv. Kosova. Ne znam da li je ovo osveta Srbima zbog neizlaska na izbore na severu Kosova u nedelju, ali svakako jeste nagrada njihovom političkom čedu i Kurtiju, verovatno za progon, nasilje i ubijanje Srba na KiM", kazala je šefica srpske delegacije pri PSSE.

Dodala je da se na ovaj način direktno nagrađuje jedna strana u dijalogu za nepoštovanje dogovora.  

"Umesto da su pritisli Kurtija da formira ZSO na šta čekamo već više od deset godina, oni ga nagrađuju. Očigledno je cilj da se Srbi proteraju sa KiM ali to neće uspeti, Srbi će opstati i nastaviti da žive i rade uprkos teroru Kurtija", istakla je Pantić-Pilja. 

Ona je naglasila da postoji procedura za prijem novih članica u Savet Evrope, ali je i izrazila bojazan da li će ona biti ispoštovana.

"Iskreno, više nisam sigurna da će bilo šta poštovati, pošto su zgazili sve principe na kojima počiva Savet Evrope. Kao prvo, i to ističemo sve vreme otkako je Priština aplicirala, nijedan entitet nikada nije postao član SE. Kosovo nije država i ne može da bude član SE. Procedure su jasne, i potreban je određeni vremenski period a to podrazumeva izradu izveštaja nadležnih Komiteta, međutim, procedure i međunarodno pravo izgleda ne važe kada je tzv. Kosovo u pitanju", kazala je Pantić-Pilja.

Ocenila je da je "jasno svima da nema reciprociteta i nema poštovanja ni sporazuma ni međunarodnog prava". 

"Ovo je čisto licemerstvo i bezobrazluk i stvari treba nazvati pravim imenom. Mi deset godina pričamo i tražimo ZSO, Srbi na KiM trpe najstrašnije kršenje ljudskih prava, svakodnevno čujete da je neko upucan od strane kosovske policije ili pretučen. Kvinta na to nagradi Kurtija. To su reciprocitet i dvostruki aršini međunarodne zajednice", rekla je Pantić-Pilja. 

Srpska delegacija, kako kaže, nastaviće sa se bori uz isticanje, kao što se borila i do sada, da ne može entitet da bude član Saveta Evrope, i da je potrebno da se pod hitno formira ZSO. 

"Videćemo u ponedeljak kako će to sve izgledati. Svakako, ukoliko prođe zahtev tzv. Kosova, to je tek započinjanje procedure koja bi trebalo da traje, ali ne bih ništa da prejudiciram. Podvlačim još jednom da je sve u vezi ovog zahteva presedan i sramota za Savet Evrope", naglasila je šefica srpske delegacije pri PSSE. 

Osvrćući se na lokalne izbore koji se sutra održavaju u četiri opštine na severu Kosova, Pantić-Pilja je istakla da "tu nema ni 'd' od demokratije". 

"I to je još jedna sramota međunarodne zajednice. Volela bih samo da nam ti veliki borci za demokraju i ljudska prava navedu gde se u svetu glasa u policijskom kontejneru i policijskoj stanici. Srbi će nastaviti i dalje da se bore uz podšku države koja je jača nego ikada i kad imaju za predsednika Aleksandra Vučića, znaju da neće biti nezaštićeni i ostavljeni nego da ćemo se svi zajednički boriti za opstanak", zaključila je Pantić-Pilja. 

Izvor: Kosovo online

Pantić PiljaSavet EvropePriština
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva