:

:

TV Most

clock

Maj 10, 2019   13:00

0

248

Parada u Nišu: Prikaz srpske vojne i policijske snage

Na prikazu sposobnosti vojske i policije u Nišu "Odbrana slobode" učestvovalo 4.000 vojnika i policajaca, 300 vozila i 40 letelica. Defilovali su pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešaloni. Najveću pažnju publike privukli su avioni "mig 29", helikopteri Mi-35 i modernizovani tenk T-72. Veliki aplauz za egzercir Garde VS. Predsednik ocenio prikaz ocenom "vrlo dobro".

Program prikaza obuhvatao je svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.

Raport predsedniku i vrhovnom komandantu Vojske Srbije podneo je major VS Miša Živković, nakon čega je Vučić izvršio smotru počasne Garde.

Prisutnima se, u ime Vojske Srbije, obratio general potpukovnik Milosav Simović, koji je najavio tok parade.

Simović je, u obraćanju na početku parade, istakao da su učesnici prikaza u jedninstvenom stroju, spremni da čuvaju otadžbinu Srbiju, zaštite građane u miru ili ratu, bez obzira na versku, politički ili nacionalnu pripadnost.

U Nišu su građani mogli da vide borbena vozila pešadije, tenkove, borbena vozila "hamer", artljerijske sisteme "oganj", borbena vozila "lazar", artiljerijska oruđa "nora", PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila, sredstva iz razvoja preduzeća Odbrambene industrije Srbije "šumadija", "alas", "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", "pasars" i savremeno naoružanje i opremu po projektima "1500" i "1500 plus".

U Niš je stigla i modernizovana verzija ruskog tenka T-72 B3. Posada kaže da je to jedan od najboljih tenkova na svetu. Predstavljena su i dva helioptera Mi-35. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio današnji prikaz ocenom "vrlo dobro". Zahvalio je pripadnicima vojske i policije koji su "na impresivan način obeležili Dan pobede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu". 

Vojno-policijskoj paradi prisustvovali su predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Nela Kuburović i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Izvor: Танјуг, РТС

NišParada
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva