:

:

TV Most

clock

April 19, 2022   12:11

0

123

Paroh Dragiša: Kada oživljavamo crkve vidimo da i srpski narod dobija volju da živi

Crkva Svetih Flora i Lavra predstavlja mesto okupljanja, ostanka i opstanka srpskog naroda iz Lipljana. Iako crkva spolja izgleda završena, unutrašnjost čine beli zidovi, koji će biti freskopisani nakon što bude prikupljeno dovoljno sredstava, kaže paroh Lipljanski Dragiša Jerinić za Kosovo onlajn, navodeći da kada oživljavaju crkve i crkvenu portu, žele da ožive i srpski narod.

Crkva Svetih Flora i Lavra nalazi se u samom centru Lipljana. Oko nje i dalje živi oko trista Srba. 

Paroh Dragiša je sa svojim vernicima i crkvenim odborom, i uz blagoslov Vladike Teodosija, organizovao akciju za prikupljanje sredstava koja će biti uložena u freskopisanje crkve. Akcija je počela prošle godine, na treći dan Uskrsa, a kako kaže, narod kada vidi da se obnavljaju crkve, dobija volju da živi na tim prostorima.

"Ideja je potekla najviše iz razloga što uskoro očekujemo jedan jubilej, 2024. biće 90 godina postojanja crkve Svetih Flora i Lavra. Meni je bilo malo neprirodno da je crkva sa svim belim zidovima, da niko nije dao sebi hrabrosti da krene, da započne. Ja sam sa mojim verujućim narodom bio voljan da krenemo, da započnemo, pa koliko god uradimo, jer ja nisam u svom životu upoznao domaćina koji je imao novaca da uradi celu kuću, nego bi počeo temelj, pa radio, jedno za drugim gradio, i tako ceo život. Ako neko čeka da sakupi sva novčana sredstva on će živeti kao podstanar celog života, a mi nismo želeli da to tako ostane", priča paroh.

Prema njegovim rečima, namera je da ožive crkva, ckvena porta, da se i tako ohrabri narod koji je opstao u Lipljanu da živi, a ne da samo čeka i da preživljava.

"Ja sam ovde na centralnom Kosovu već službovao i bio i na ostalim mestima. Znajući da su sva gradska jezgra nastradala u martovskom pogromu i da se stanovništvo jako teško vraćalo da tu živi, ovde smo imali i volje, hrabrosti i želje da nešto više uradimo da bi sav narod oživeo, jer kada mi oživljavamo crkve, crkvenu portu, onda vidimo da i srpski narod dobija volju da živi", kazao je on.

Površina zidova crkve koji će biti freskopisani iznosi 400 kvadratnih metra. Donacije stižu kako od meštana iz Lipljanja, tako i iz ostalih srpskih sela, ali i od ljudi koji su se odselili.

Kako je kazao paroh, na njima je da prikupe polovinu novca, dok će za drugi deo Vladika Teodosije konkurisati u Kancelariji za KiM kako bi i oni pomogli.

Jovica Mirić predsednik srpske zajednice u Lipljanu kaže da je počela je velika akcija, iako ima malo Srba.

"Od pre godinu dana kada je došao paroh Dragiša Jerinić, krenuli smo sa idejom da se nova crkva oslika. Donacije stižu sa svih strana, iz dijaspore, Lipljana, okolnih sela sa Kosova. Biće prelepo, to nam je želja da dok smo mi stariji živi to uradimo za generacije koje dolaze iza nas", kazao je Mirić.

Iako je Zakonom o gradnji zabranjeno da se u krugu crkve, tačnije 50 metara od crkvene ograde zidaju zgrade, kako kaže otac Dragiša, Albanci svakodnevno taj Zakon krše želeći da je zatvore i da je svet ne vidi.

"Stara ckva Vavedenje Presvete Bogorodice je po Zakonu ovdašnjem zaštićena. Zakon kaže da 50 metara od crkvene ograde ne smeju da se grade veliki objekti, davno su taj zakon oni koji su doneli, Albanci, pogazili. U zadnje vreme, mi se trudimo da to pratimo, jer imamo pravo da se žalimo, jer neophodna je naša saglasnost da se gradi", objašnjava on.

Otac Dragiša napominje da je bilo sitnih provokacija od strane Albanaca, ali da se na to ne obaziru.

Kaže i da im je drago kada neki Albanci prođu i upute kompliment, kao i kada mlađa populpacija Albanki dolazi i slika se telefonima, ne da bi prikazali svetinju, već lepotu u Lipljanu koja postoji.
 

Izvor: Kosovo Onlajn

LipljanCrkva Svetih Flora i LavraDragiša Jerinić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva