:

:

TV Most

Foto: SPC

clock

Januar 05, 2024   13:11

0

144

Patrijarh Porfirije posetio Visoke Dečane i poručio da je mir duhovna kategorija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, u okviru posete Kosovu i Metohiji, obišao je manastir Visoki Dečani, gde su ga dočekali iguman manastira otac Sava i vladika raško-prizrenski Teodosije, i poručio da je mir duhovna kategorija i da se Kosovo brani, pre svega, činjenjem dobrih dela.

Nakon što se poklonio moštima Stefana Dečanskog, patrijarh Porfirije je obraćajući se prisutnima poručio da je mir duhovna kategorija i da zato ima i duhovnu vrednost.

Foto: SPC

"Zapamtite, ne brani se ni mir, ni sloga, ni ljubav, ni Kosovo na Jutjubu i Tviteru, nego dođi i vidi, ponesi deo krsta i deo muke, podeli ono dobro što imaš dobro, neka ti rame bude spremno da se nasloni neka glava koja je umorna, a onda će kad zatreba i tebi i bilo kome drugom Bog učiniti da i mi imamo i mir i ljubav", rekao je patrijarh Porfirije u manastiru Visoki Dečani.

Kako je rekao, mira nema bez duhovnog mira. 

"Bez molitve, bez duhovnog podviga, ne možemo postići ništa. To je preduslov da Bog dejstvuje, da Njega prizovemo, da On uzme stvar u svoje ruke", istakao je patrijarh.

Foto: SPC

On je istakao da je najvažnije znati da se razumevanje, sloga i mir ne mogu postići nemirom.

"Kada investirate u nemir onda žanjete nemir, a kada investirate u mir, mir kao dar od Boga, kao duhovni mir, onda je Bog taj koji u naše ime žanje mir", rekao je patrijarh i dodao: "Jedinstvo, mir i sloga rađaju se susretom. Zato je važno da dolazite ovde, da se vidite sa ljudima koji žive ovde, da čujete njihove nedoumice i dileme, kao i da oni čuju vaše. U tom slušanju sigurno će se roditi nešto vredno."

U sveštenoj pratnji patrijarha su vikarni episkopi hvostanski Aleksej i novobrdski Ilarion, visokoprepodobni arhimandrit Danilo, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije, protođakon dr Dragan Radić i protođakon Radomir Vrućinić, rektor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

18:00- Patrijarh sa meštanima Goraždevca

U  porti manastira Pećke patrijaršije, Porfirije  je dočekao stanovnike Goraždevca, najvećeg srpskog sela u Metohiji, koji su zajedno sa brojnom decom došli da pozdrave svog patrijarha.

Deca su patrijarhu Porfiriju opevala nekoliko pesama, a on im je uručio darove.

Poglavar SPC je poručio meštanima Goraždevca da mir, koji nam je svima potreban, dolazi kao dar Božji onome i onima koji se za taj put opredeljuju. 

,,A taj i takav mir podrazumeva unutrašnji mir, mir sa Bogom koji ne može magijskim putem doći do nas. On je rezultat i naše molitve, i našeg truda da jedni druge razumemo, da ma koliko ponekad bili različiti, prevaziđemo svaku razliku i budemo blizu jedni drugima. Da budemo otvoreni jedni za druge, da možemo da slušamo i čujemo jedni druge, da razumemo da smo jedni drugima neophodni i potrebni i pored svih razlika i međusobnih suprotnosti", rekao je patrijarh u govoru u Pečkoj patrijaršiji, gde se susreo sa Srbima iz Goraždevca.

Dodao je da, kada imamo u sebi to opredeljenje i takav mir, i kada taj i takav mir investiramo u širi kontekst, onda on može uroditi i mirom na širem planu i kontekstu. 

,,Mir i u sebi i oko sebe i na širem planu se ne može postići ako mi sejemo iz sebe nemir, ako investiramo nemir. Nemir nikada ne može proizvesti mir. Ma koliko ponekad neko mislio i pokušavao da sejući nemir ostvari svoj cilj tako što će sejući nemir nasilno postići mir. Možda na trenutak to i realizuje, ali svako sejanje, investiranje nemira sa željom da se postigne mir, makar on na izgled i privremeno bio postignut, to je samo novi plod, novo seme za novi ciklus nemira", poručio je Porfirije. 

Kako je rekao, naučila nas je istorija, naši pojedinačni životi i naše pojedinačne staze da mir nije nikada rezultat isključivo i samo naših napora i podviga i da je mir duhovna vrednost, duhovna kategorija.

,,Zato je važno da razumemo, da prihvatimo, da usvojimo Boga koji se rađa u ljudskom telu, dolazi među nas i koji kaže mir svojim darom i čije ime mir, kada to postavimo kao temelj, pre ili kasnije Bog će dati da imamo mir u sebi, u svojim porodicama, sa svojim komšijama, u svome narodu, ali onda biti i snažni i čvrsti i spremni da budemo u miru i sa drugima i drugačijima. I da razumevajući mi i usvajajući mir budemo oni koji će biti nosioci mira i potpora i inspiracija i drugima da to isto razumeju", rekao je patrijarh.

Naglasio je da smo svi jedan ograničeni vremenski period na zemlji i da u svakom čoveku teče ista krv.

,,Svaki čovek je ikona Božja. Sin Božji je došao u svet zbog svakog čoveka, radi svakog čoveka. I onaj kome je više dato, od njega će se više i tražiti", poručio je patrijarh.

Dodao je da treba da se molimo Bogu da ono što želimo sebi, Bog da i drugima.

,,Ne možemo mi imati mir i biti mirni ako ga ima drugi, onaj koji je pored nas, ali i obrnuto, onaj koji misli da može imati mir i radost i lepotu života osećati. A da pored njega budemo mi koji nemamo mira, koji nemamo radosti i koji ne osećamo lepotu, ni on na duge staze ne može postići ono što bi želeo. Dakle, mir funkcioniše u sistemu spojenih sudova, samo onda kada postoji balans u svakoj tački, u svakom delu tog sistema spojenih sudova, samo onda kada postoji ta harmonija i simfonija svako može u najboljoj mogućoj meri radovati se onome što mu Gospod daruje", zaključio je patrijarh.

Izvor: TV Most / T a n j u g , Saopštenje SPC

Visoki Dečanipatrijarh Porfirije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva