:

:

TV Most

Foto: RTV Gračanica

clock

Januar 21, 2022   18:55

0

133

Pavlina Radovanović: I da bude najgore neću napustiti moj Orahovac

“Kosovo i Metohija i moj Orahovac je posebna ljubav koja se ne može opisati rečima. Moja najveća želja je da se svi Srbi vrate na KiM i da živimo kao nekad”, kaže za RTV Gračanica Pavlina Radovanović iz Orahovca.

Pavlina Radovanović je devojčica koja voli da peva, svira klavir a u slobodno vreme igra sa svojim drugarima fudbal. Ova devojčica ima samo 12 godina, šesti je razred osnovne škole “Dositej Obradović“ u Orahovcu i ono u šta je sigurna da nikada, koliko bilo teško, neće napustiti svoj Orahovac.

„Živim u Orahovcu, imam još dve sestre i brata i mi smo srećni, jer nismo napustili svoj grad. Naša slobodna teritorija je oko 300-400 metara, i ako me pitate kao se živi ja ću vam reći i lepo i teško. Lepo i lako se živi jer živim sa svojim narodom i veoma smo složni i upravo nas to drži u Orahovcu. Teško nam je jer u komšiluku su nam Albanci i oni nama ne smetaju, ali nas provociraju svojom muzikom i pogrdnim rečima koje upućuju meni i mojim drugarima”, kaže Pavlina za RTV Gračanica.

Navodi da je jedino mesto za igru bilo igralište gde su se srpska deca okupljala i to im je oduzeto, pa se sada igraju u crkvenom dvorištu jer je tu najsigurnije.

“Albanska deca misle da je Orahovac njihov grad, a nije tako to je naš grad i svako ima pravo da živi gde želi. Ne bih otišla iz Orahovca, ostala bih sama ovde na ulici, kao siroče neko, ili bih ostala kući sama. Zamolila bih oca Isajia iz manstira Visoki Dečani, da ja ceo život provedem kod njih u molitvi, zato što znam da mi je tamo najbezbednije, da se ja tamo molim. Da se molim za svoj narod, da se vrate svi oni koji su sada u Centralnoj Srbiji, koji su otišli iz Orahovca, da se svi moji drugari koji mi nedostaju vrate”.

Pavlina pohađa i muzičku školu u Gračanici koja je udaljena 60 kilometara od Orahovca. Njen muzički talenat otkriven je u petoj godini i to je otkrila njena majka.

“Ja sam odjednom tako krenula da pevam i moja mama je zapravo čula da ja umem da pevam, da imam barem malo talenta za pevanje, priznajem bilo je teško svirati klavir, ali su mi profesori iz muzičke škole pomogli i naučili me da pomeram prste, da naučim da sedim pravilno i kako da držim nogu dok sviram, tako da je sada puno lakše. Klavir sam dobila zahvaljujući prilozima fondova „Osmeh na dar“ i manastira Visoki Dečani, kao i uz pomoć Viktora iz Londona i Dražena iz Hjustona”, navodi Pavlina.

Pavlinina najveća želja je da kada odraste pomogne manastiru Visoki Dečani. Kaže da je  učestvovala i u humanitarnoj akciji za pomoć manastiru Gorioč, kod Istoka.

“Ja sam otpevala nekoliko pesama i to ne bilo kakvih pesama, nego pesme sa Kosova i Metohije. Takođe je pevala i publika koja je tu bila i tako sam zaradila novac i taj novac koji sam zaradila dala sam manastiru”, kazala je Pavlina.

Pre 1999. godine u Orahovcu je živelo pet hiljada Srba, a danas ih u tom gradu živi svega tri stotine.

Izvor: RTV Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva