:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 18, 2019   9:11

0

229

Pendarovski: Imam podršku i Srba i Albanaca i Makedonaca

Prvi put će Makedonci i Albanci na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji imati zajedničkog kandidata, Stevu Pendarovskog, koji poručuje da recept za uspeh na izborima u jednoj multietničkoj državi, jeste obezbediti podršku svih etničkih zajednica i najšireg građanstva.

Pendarovskog je za kandidata nominovala vladajuća koalicija, u kojoj su SDSM premijera Zorana Zaeva i DUI Alija Ahmetija.

“Imam podršku 31 političke partije i nisam samo kadidat SDSM i DUI, jer su u koaliciji koja me podržava i tri druge političke partije Albanaca, kao i političke partije Srba, Turaka, Bošnjaka, Roma i Vlaha. Garancija za uspeh nikada ne može biti stoprocentna, zato što mnoge stvari zavise od kandidata i kampanje, ali recept za uspeh na izborima u jednoj multietničkoj državi, kao što je Republika Severna Makedonija, jeste obezbediti podršku svih etničkih zajednica i najšireg građanstva”, rekao je Panderovski u intervjuu za "Politiku".

Pendarovski, koji je nacionalni koordinator za NATO u kabinetu premijera, rekao je da povećano interesovanje velikih sila za Balkan ima veze s aspiracijama Crne Gore i Severne Makedonije da uđu u NATO, čemu se suprotstavljala Rusija.

Očekuje da se, sa ulaskom Severne Makedonije u Alijansu, te tenzije smanje i da onda Skoplje može intenzivnije da poboljšava odnose s Moskvom.

“Na liniji s ključnim međunarodnim faktorima sa dve strane Atlantika, budući dogovor između Srbije i Kosova treba da ojača, a ne da oslabi regionalnu stabilnost. Treba da zatvori taj vekovni problem, ali da, pri tom, ne otvori drugi problem”, smatra Pendarovski.

On je naveo da između Srbije i Severne Makedonije ne postoje otvorena politička pitanja, a da ekonomska i trgovinska razmena imaju konstantno pozitivan rast.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaStevo PendarovskiIzbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva