:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 09, 2021   19:37

0

150

Pendarovski: Nema naznaka da je požar u kovid bolnici u Tetovu podmetnut

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da za sada nema naznaka da je požar u montažnoj kovid bolnici u Tetovu podmetnut.

 

U katastrofalnom požaru u Tetovu poginulo je 14 osoba, a u Severnoj Makedoniji proglašena je trodnevna žalost. Stevo Pendarovski ističe da ga je nadležni javni tužilac obavestio da će uskoro formalno okončati istragu i što je pre moguće izaći će sa svojim izveštajem.

"Do ovog trenutka nema pokazatelja da je to učinjeno namerno kako bi se postigao neki drugi politički cilj. Međutim, kažem, to je u ovom trenutku i naravno da će vam nadležni javni tužilac reći danas ili u narednim danima. Postupak je da daju naredbe drugim nadležnim institucijama od obdukcije do Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Pendarovski.

Ukazao je da mu je tužilac rekao da će im dati vrlo kratke rokove, verovatno pet dana da svaka institucija odgovori iz svoje nadležnosti, kao i da nakon što primi te izveštaje, on će sastaviti svoj rezime izveštaja koji će pokazati šta je uzrok požara, kao i da li iza toga stoji ljudska greška.

Naglasio je da je Vlada, kako ne bi bilo sumnji u istragu ovog nemilog događaja, izrazila spremnost da pozove inostranu ekspertizu. Osnova za detaljniju analizu, prema rečima predsednika, jeste sama činjenica da je modularna bolnica potpuno izgorela u samo nekoliko minuta.

"Međutim, to je posao nadležnih institucija. Imamo dovoljno stručnog osoblja u svim ovim institucijama koje su uključene u ovu tzv. višestruku istragu. Mislim da ćemo za kratko vreme saznati istinu. Javno da kažem, do ovog trenutka, jer je bilo takvih spekulacija, jutros sam razgovarao sa predsednikom Slovenije, Pahorom, na primer, on me je isto pitao, postoje razne spekulacije da je možda podmetnut, da možda ima veze sa 30 godina nezavisnosti, da postoje neke zavere o tome. Za sada nema naznaka da je to učinjeno namerno kako bi se postigao neki drugi politički cilj", poručio je Pendarovski.

Izvor: RTS

Tetovokovid bolnicaStevo PendarovskiSeverna Makedonija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva