:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Novembar 15, 2020   10:17

0

244

Petković: Bez obzira na ishod suđenja, Zapad neće menjati stav prema KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da, bez obzira na ishod suđenja za zločine tzv. OVK u Hagu, zapadne zemlje neće menjati stav prema Kosovu i Metohiji.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Petar Petković je rekao, da su ključne zapadne zemlje ne samo priznale kosovku nezavisnost, neko su i učinile sve da se taj proces i dogodi.

"To je važno da razumemo upravo zbog toga da bi znali koja je naša pozicija, da bi razumeli u kako teškom stanju i poziciji se nalazi država Srbija u odbrani Kosova i Metohije", naglašava direktor Kancelarije za KiM.

Prema njegovim rečima, mnogi zločini čelnika OVK nisu ni pomenuti u optužnici. 

"U samoj optužnici pominje se 15 logora gde su se ti zločini dogodili, uglavnom na prostoru Metohije. Mnogo je stradalih civila i porodica nestalih, kidnapovanih koji 20 godina čekaju da pravda bude zadovoljena", ističe Petković.

Sada kada vidimo ko su optuženi, dodaje, možemo da se prisetimo svih onih slika i mnogih visokih zvaničnika zapada kako su tapšali po ramenu sve te zvaničnike i govorili kako su oni novi balkanski mirotvorci, a sada vidimo da su optuženi za najteže zločine. 

"Sve su oni to i tada znali ali ono što je važno da razumemo to je da živimo u svetu nepravde i da imamo dve opcije. Sa jedne strane, da kao noj zabijemo glavu u pesak i plačemo nad svojom sudbinom ili sa druge strane da se borimo, kao što sada radimo i kako čini predsednik Aleksandar Vučić", kazao je Petković.

Potrebno komprmisno rešenje

Prema njegovim rečima, od 2012. godine čini se sve da se promeni teška poziciju u kojoj se država Srbija našla. 

"Našli smo se u situaciji da nam je manevarski prostor kao vrh čiode, i korak po korak činili smo sve i kroz briselski sporazum, i druge sporazume da probamo da omogućimo što je moguće bolji život Srbima na KiM ali i da se izborimo za što bolju poziciju države Srbije u međunarodnim okvirima kada govorimo o KiM", kaže direktor Kancelarije.

Dodaje da je aktuelizvano pitanje KiM, da se o njemu upravo u ključnim zapadnim državama govori na način da je konačno rešenje moguće jedino ako se dogovore Beograd i Priština kroz kompromisno rešenje. 

"Kada govorimo o odnosu zapada o onima koji su optuženi važno je da razumemo i da je to vrsta mehanizma da se oni sa jedne strane ucene ali opet važno je da razumemo da to što se dešava pred sudom u Hagu neće promeniti odnos prema tzv. Kosovu i naše je da se bormo i činimo sve što treba", ističe direktor Kancelarije za KiM.

"Mi nismo ni jednu tešku reč izgovorili kada su odvodili Tačija, Veseljija i ostale zato što vodimo računa o našem narodu na KiM. Ni jednog trenutka nismo likovali što su podignute optužnice", naglasio je Petković.

Imovina na dnevnom redu

Prema njegovim rečima, pitanje imovine je posle sedam godina stavljeno na dnevni red. Prištinska strana je sve vreme odbijala da razgovara o pitanjima imovine tvrdeći da je to njihovo unutrašnje pitanje a svi dobro znamo kolika je privatna imovina i imovina države Srbije, Srpske pravoslavne crkve.

Dodaje da je dobar deo imovine uništen, prodat i da je oko 600 preduzeća likvidirano južno od Ibra.

"Ono što insistiramo je da se uspostave mehanizmi, da se na međunarodnim standardima uspostave pravla kako treba da se postavimo po pitanjima imovine, s obzirom da postoje dijametralno suprotni stavovi Beograda i Prištine kada govorimo o imovini i da onda krenemo u rešavanje konkretnih pitanja kroz posebne komisije koje bi se time bavile", poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: RTS

KiMKancelarija za KiMZapadSpecijalni sud za OVKdijalog Beograda i PrištinePetković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva