:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

April 21, 2023   14:03

0

118

Petković i Davenport o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS na Kosovu i Metohiji Majklom Davenportom o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u pokrajini, sa posebnim osvrtom na nelegalne, nelegitimne i nedemokratske izbore koje Priština planira da u nedelju održi u četiri opštine na severu KiM.

Radi se o nedemokratskim i antisrpskim izborima koji imaju za cilj da ponište postojanje apsolutno većinskog srpskog naroda na severu KiM i da dovrše potpunu okupaciju severa, konstatovao je Petković. 

On je istakao da će srpski narod biti i ostati miran, a da najveću odgovornost u nastojanju Prištine da na sve moguće načine protera srpski narod na severu pokrajine, snosi međunarodna zajednica, koja podržave ove i ovakve izbore i koja treba da objasni kako će čisto srpske opštine voditi Albanci, koji čine oko dva odsto stanovništva na severu KiM.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, pri čemu je direktor Kancelarije za KiM istakao da, iako ohrabruju konkretni koraci oko formiranja ZSO, dogovoreni na poslednjem sastanku u Briselu, onespokojava činjenica da Priština i dalje, svakodnevno, jednostranim i nelegalnim potezima promoviše ogoljeno nasilje nad Srbima i preti da im ukine sva ljudska, građanska i politička prava. Da Priština želi incidente i da na svaki način izaziva novu krizu, dokaz je i nedavni napad na taksistu Milana Jovanovića, koga je ranio pripadnik Kosovske policije, a Priština na sve načine pokušala to da zataška, podsetio je Petković.

Direktor Petar Petković informisao je sagovornika i o nedavnom sastanku u Briselu, održanom u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je značajno što se razgovaralo o najkonkretnijim koracima za formiranje Zajednice srpskih opština i što je usaglašen tekst Deklaracije o nestalim licima. 
 
Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je konstatovao značaj delovanja Misije OEBS u oblasti zaštite prava Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM i uspostavljanju vladavine zakona i bezbednog okruženja za sve građane, u skladu sa njenim mandatom i statusnom neutralnošću, ali i da očekuje da se Misija javno i nedvosmisleno odredi prema navedenim događajima i svakodnevnom terorisanju srpskog stanovništva.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Petar PetkovićMajkl DavenportKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva