:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Avgust 08, 2022   14:48

0

80

Petković: Kurti najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Aljbin Kurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor. Ako Kurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Kurti priziva sukobe na Kosovu i Metohiji, istakao je Petković.

“Zato u svakoj svojoj izjavi Kurti izmišlja navodni uticaj Rusije jer želi tako ne samo da napade Beograd, već i da opravda buduće nove jednostrane i nasilne akcije protiv srpskog naroda u pokrajini”, kaže Petković.  

Beograd će, navodi Petković, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem nastaviti da odgovornom i mudrom politikom čuva mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije i Zapadnog Balkana uopšte i da rešenja za sve krize traži u okviru dijaloga i razgovorom.

“Pokušaji Prištine da nametnu agendu razgovora u Briselu nekakvim pustim snovima o “međusobnom priznanju” nisu ništa drugo do taktika da obesmisle i upropaste dijalog i pre njegovog početka. Znam da će Kurti u Briselu od strane predsednika Aleksandra Vučića dobiti odgovor kakav zaslužuju njegovi militantni i ratnohuškački pokliči”, ističe Petković.

Ono što Kurti dobro zna, ali ne sme javno da kaže jeste da ga Srbi na Kosovu i Metohiji smatraju direktno odgovornim za sva maltretiranja, incidente, obespravljenost, oduzimanje slobode kretanja i drugih dmeokratskih prava, navodi Petković i dodaje da je zbog toga “njihov otpor i revolt posledica Kurtijevih jednostranih, nasilnih i protipravnih akcija, a ne nekakva dirigovana strana agenda”.

“To što je Kurti naučio da igra po tuđem diktatu i da mu sudbinu kroje strane ambasade njegov je problem, Srbi su slobodarski narod koji svoja prava u postojbini svojih pradedova ne žele da predaju u bilo čije ruke”, poručio je Petković.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je za italijanski list Republika da je rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije visok, prenosi Albanijan post. Kurti je govorio i o novim recipročnim merama prema Srbiji, istakavši rok od dva meseca. "Konverzija registarskih tablica koju je postavio Slobodan Milošević. Ovo je odluka moje vlade. Imaju dva meseca", poručio je on. Povodom napada na kosovsku policiju na severu, rekao je da tužilaštvo istražuje slučaj. Kurti je dodao da Srbija ima 48 baza oko Kosova. "Srbi imaju 48 baza oko Kosova. Protesti nisu bili spontani, već ih je organizovao Beograd uz podršku Rusije", rekao je Kurti.

Izvor: TV Most, saopštenje

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva