:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Januar 14, 2022   23:30

0

231

Petković: Na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova, priveden koordinator RIK-a

Pripadnici Kosovske policije priveli su večeras oko 22 časa i 30 minuta, na administrativnom prelazu Merdare, bez ikakvog pravnog osnova i krivičnog dela, koordinatora Republičke izborne komisije Marka Jankovića, saopštio je direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković. 

Kako se navodi u saopštenju, Janković se nalazio u pratnji dva kamiona koja su prevozila izborni materijal RIK-a za predstojeći referendum na Kosovu i Metohiji, koji je bio najavljen OEBS-u na KiM. Kordinator RIK-a je odveden u nepoznatom pravcu. 

Istovremeno, pripadnici Kosovske policije zaplenili su dva kamiona koja su prevozila izborni materijal i priveli i vozače kamiona, kao i Jankovićevog vozača. 

"O ovoj gruboj demonstraciji sile i kršenju sporazuma hitno sam večeras obavestio i specijalnog predststavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i zahtevao da Janković i trojica vozača bidu puštena na slobodu. Reč je o skandalu ogromnih razmera i posledica", stoji u saopštenju. 

Na lice mesta odmah je upućen i srpski oficir za vezu kako bi pomogao privedenima. 

Koordinator RIK-a i kamioni sa referendumskim materijalom uputili su se večeras da materijal predaju predaju predstavnicima misije OEBS koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji. Međutim, umesto predstavnika OEBS koje smo zvaničnim pismom danas obavestili o pošiljci materijala, naše predstavnike sačekalo je 10 automobila Kosovske policije.

Petković je ukazao na činjenicu da je "upravo misija OEBS na KiM  bila dužna da večeras preuzme izborni materijal u skladu sa mandatom koji ima na terenu, ali i iskazanom spremnošću za organizovanje referendumskog izjašnjavanja, o čemu su nas obavestili i u pismu od 22. decembra prošle godine".

"Međutim, večeras Misija OEBS ne samo da nije preuzela referendumski materijal, nego se nije ni pojavila na Merdaru, gde je trebalo da preuzme materijal, onako kako je to činjeno svaki put do sada u ranijim izbornim procesima", zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM dr Petra Petkovića.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMMarko Jankovićkoordinator RIK-aOEBSMerdareprivođenjePetković

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva