:

:

TV Most

clock

Novembar 21, 2023   11:52

0

80

Petočlana porodica sa srpskim državljanstvom, evakuisana iz Pojasa Gaze, stigla u Srbiju

Petočlana porodica sa dvojnim srpskim i palestinskim državljanstvom, koja je evakuisana iz Pojasa Gaze, stigla je u Srbiju, saznaje RTS.

Tridesetšestogodišnja žena sa jednim punoletnim i troje maloletne dece proteklog vikenda napustila je teritoriju Gaze, preko prelaza Rafe. Potom su iz Kaira jutros sleteli u Beograd.

Kako saznajemo, reč je o koordinisanoj aktivnosti Ministarstva spoljnih poslova Srbije i državnih organa Egipta i Izraela, u čemu su aktivno učestvovale ambasade Srbije u Tel Avivu i Kairu. 

Majka državljanke Srbije iz Gaze: Ćerka i unuci dobro stigli, zet vraćen s granice

Državljanka Srbije sa četvoro dece koja je evakuisana iz Pojasa Gaze jutros je bezbedno stigla u Srbiju, a njena majka Aleksandra Kovačević rekla je za Tanjug da je njena ćerka sada dobro i da je uspešno evakuisana zahvaljujući zajedničkom angažmanu ambasada Srbije u Tel Avivu i Kairu, ali da njenom zetu, koji je Palestinac, nije dozvoljeno da pređe granicu.

"Evakuacija je prošla dobro, ali mog zeta nisu pustili da krene za Srbiju. Na egipatskoj granici mu nisu dali da prođe, nego su ga vratili nazad za Gazu. Ćerka je sa decom evakuisana, zahvaljujući našoj ambasadi u Tel Avivu i našoj ambasadi u Kairu. Oni su sve organizovali, prešla je granicu Rafa prema Egiptu", rekla je Kovačević.

Ona je dodala da su predstavnici ambasade lično kolima došli do graničnog prelaza po njenu ćerku i unuke, a da su im u Kairu rezervisali hotelski smeštaj.

"Let je bio u 3:00 po njihovom vremenu, a stigli su jutros u 6:00", navela je Kovačević.

Ona je dodala da izraelske vlasti nisu ni na koji način obrazložile zašto njenom zetu nije dozvoljeno da napusti Gazu.

"Ja sam živela u Gazi od 1986. godine, kada sam rodila svoju decu. Ćerku i dva sina. Ćerka mi se udala u Gazi i ostala da živi tamo dok sam ja 2014. došla ovde. Dovela sam moja dva sina", navela je Kovačević.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je državljanka Republike Srbije sa četvoro dece evakuisana iz Pojasa Gaze i jutros bezbedno stigla u Srbiju.

MSP navodi u saopštenju da je uz njegovu neposrednu podršku, a prvenstveno ambasada Republike Srbije u Tel Avivu i u Kairu, u koordinaciji sa nadležnim organima Države Izrael i Arapske Republike Egipat, tokom proteklog vikenda, iz Pojasa Gaze u Egipat evakuisana Angelina El Kourm Arafat, državljanka Republike Srbije, sa četvoro dece. 

Kako se navodi, Angelina El Kourm Arafat je zahvalila Ministarstvu na pruženoj podršci i pomoći, kako bi ona i deca bezbedno napustili Pojas Gaze, te doputovali u Srbiju.

Izvor: RTS, T a n j u g

IzraelGazaevakuacijasrpski državljani
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva