:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Jul 08, 2023   8:44

0

94

Petsto dana rata u Ukrajini; kasetna municija Kijevu u paketu vojne pomoći SAD od 800 miliona dolara

Rat u Ukrajini – 500. dan. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage napredovale za više od kilometar u blizini Bahmuta. Vladimir Putin kaže da neke zemlje pokušavaju da stvore probleme Rusiji, uveren da to nikada neće uspeti. Volodimir Zelenski pozvao lidere NATO-a da preduzmu konkretne korake ka članstvu Ukrajine na samitu sledeće nedelje. Dobio uveravanja od slovačke premijerke da niko niko ne dovodi u pitanje članstvo, samo je pitanje kada. Džo Bajden odobrio slanje kasetne muncije Kijevu u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog 800 miliona dolara.

Portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevatij rekao je da su njene trupe napredovale za više od kilometar u blizini Bahmuta, nvodeći da to čine duž severnog i južnog boka.

Volodimir Zelenski obišao je više zemalja članica NATO-a gde je zatražio podršku za kandidaturu Kijeva. Namera je bila da ohrabri tamošnje zvaničnike da na samitu NATO-a iduće nedelje u Vilnjusu preduzmu konkretne korake za primanje Ukrajine u Alijansu i isporuče još oružja za kontraofanzivu. Dobio je podršku, niko ne dovodi u pitanje članstvo, samo je pitanje kada.

Slovačka premijerka Zuzana Čaputova je rekla da je ulazak Ukrajine u Alijansu pitanje "kada“, a ne "da li", i da je Kijev takođe potencijalni član Evropske unije.

Generalni sekretar NATO-a najavljuje vojnu pomoć bez presedana Ukrajini dok god bude potrebno, dodajući da Alijansa nema jedinstven stav o slanju kasetne municije Kijevu. Protiv toga jasno je istupila Nemačka. 

"Za nas, kao državu, važi sporazum iz Osla koji zabranjuje primenu takve municije", naglasila je nemačka ministarka odbrane Analena Berbok.

Džejk Saliven, savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, rekao je da je predsednik SAD odobrio slanje kasetne municije u Ukrajinu nakon "jednoglasne" preporuke njegovog tima.

Tvrdi da ruske snage koriste takvo oružje za napad na suverenu zemlju kao i za napad na civilne ciljeve  Ukrajini, kršeći međunarodno pravo.

Isporuka kasetne muncije ići će u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog 800 miliona dolara.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kaže da ta zemlja još ne može da odobri ulazak Švedske u NATO zbog, kako je naveo, njene podrške teroristima.

Najnoviji podaci Ujedinjenih nacija navode da je više od 9.000 ukrajinskih civila, uključujući više od 500 dece, umrlo od početka rata u Ukrajini. Međutim, kako napominju, prave brojke su verovatno mnogo veće.

Intezivirane borbe oko Bahmuta

Borbe u Bahmutu tokom poslednjih sedam dana bile su neke od najintenzivnijih na frontu, dok Ukrajina nastavlja svoju kontraofanzivu.

Bahmut ima simboličnu težinu jer su borbe trajale mesecima pre nego što su ga ruske snage zauzele.

Bajden: Pre razmatranja članstva Ukrajine u NATO potrebno je okončati rat

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se rat u Ukrajini mora okončati pre nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi.

Bajden će sledeće nedelje učestvovati na samitu NATO-a u Litvaniji, gde će rat Rusije i Ukrajine, kao i nastojanje Kijeva da se pridruži Severnoatlantskoj alijanski biti jedna od  ključnih tema.

"Ne mislim da u NATO-u postoji saglasnost oko pitanja da li da uvede Ukrajinu u porodicu NATO-a sada, u ovom trenutku, dok traje rat “, rekao je Bajden.

On je pojasnio da je NATO odlučan da brani svaki pedalj teritorije koja pripada državama članicama i da bi prijem Kijeva dok traje sukob na teritoriji Ukrajine praktično uveo alijansu u sukob sa Rusijom.

Bajden je izjavio i da je odluka da se Ukrajini prvi put obezbedi kasetna municija bila "teška", ali da je takvu odluku doneo jer je Kijevu potrebna municija u kontraofanzivi protiv Rusije.

Izvor: RTS

Ukrajinaratkasetna municijaSADBahmut
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva