:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2015   12:05

0

111

Pismo podrške američkih kongresmena Srbiji

Pismo su potpisali kongresmeni Ted Po i Emanuel Kliver II, kopredsedavajući Srpskog kokusa, zatim predsedavajući i kopredsedavajući Potkomiteta za Evropu Dejna Rorabaher i Gregori V.Miks, čime je dobijena dvostranačka podrška rukovodstva tog Potkomiteta koji neposredno prati Srbiju i region, i predsedavajući Pravosudnog komiteta kongresmen Bob Gudlat.

Kongresmeni su se sa premijerom Aleksandrom Vučićem sastali tokom njegovog nedavnog boravka u SAD, a kongresmenka Rorabaher je sa premijerom razgovarala i u Beogradu, nakon čega je i usledila podrška kongresmena.

Kongresmeni su u pismu državnom sekretaru Džonu Keriju pohvalili zalaganja SAD na Zapadnom Balkanu i istakli potrebu za pružanjem dodatne podrške Srbiji.

Dugoročna stabilnost na Zapadnom Balkanu je, kako su poručili, sastavni deo "naše nacionalne bezbednosti".

"Srbija se nalazi na presudnom raskršću u procesu da postane punopravna članica Evropske unije (EU). Otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU simbolizovaće prekretnicu u procesu članstva", konstatovano je.

"Vlada Srbije pokazuje kontinuiranu posvećenost dijalogu i sprovođenju sporazuma između Beograda i Prištine. EU je prepoznala inicijativu Srbije u unapređenju regionalne stabilnosti i regionalnih odnosa", navedeno je u pismu.

Napredak Srbije u procesu da postane članica EU će, kako su istakli, ohrabriti srpsku vladu da nastavi sa suštinskim i neophodnim reformama vladavine prava, dobrosusedskih odnosa i odgovornog članstva u međunarodnoj zajednici.

U pismu se podseća da je u januaru Srbija preuzela predsedavanje Organizacijom za bezbednost i saradnju u Evropi i ukazuje da je do sada pokazala snažnu posvećenost podršci osnivačkim principima organizacije.

Srbija, kako je istaknuto, radi na tome da integriše pripadnike srpske vojske i policije u deset misija UN i EU.

"Učešće Srbije ih čini najvećim regionalnim kontributorima za očuvanje mira, a osme su po veličini u EU", stoji u pismu amričkih kongresmena Džonu Keriju.

Evropa se, trenutno, kako je navedeno, suočava sa mnogim geopolitičkim izazovima i SAD bi trebalo da rade na promovisanju zajedničkih vrednosti sa Srbijom.

"ÄŒlanstvo Srbije u EU će unaprediti američke ciljeve za trajni mir i stabilnost u regionu. SAD bi trebalo da doprinese unapređenju procesa članstva Srbije, gde god je to moguće, kao dela naših zajedničkih strateških imperativa", istaknuto je.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva