:

:

TV Most

Foto: Skupština Srbije

clock

Septembar 16, 2022   19:56

0

149

Pitanje zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope neprihvatljivo

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flešenkemper ocenili su danas da je Srbija aktivna članica Saveta Evrope, što je bitno u kontekstu evropskih integracija, ali i za samu Narodnu skupštinu, koja ima svoju stalnu delegaciju u Parlamentarnoj skupštini ove organizacije.

"Narodna skupština je ostvarila uspešnu saradnju sa Venecijanskom komisijom u prethodnom periodu, kada je obavljen veliki posao na temu izmene Ustava u oblasti pravosuđa, čime su obezbeđeni viši i bolji standardi nego što su ikad bili, kada je reč o nezavisnost pravosuđa", ocenio je Orlić.

Istakao je i da su na predsedničkim i parlamentarnim izborima u aprilu ove godine izborni uslovi bili bolji nego ikada pre i da tome u prilog ide činjenica da su predstavnici svih izbornih lista glasali za proglašenje konačnih rezultata izbora.

To je bila jednoglasna odluka i to se dogodilo po prvi put ove godine, kazao je Orlić i naveo da su standardi podignuti i u parlamentarnoj praksi, kada je reč o odnosu između poslaničkih grupa, uz značajno veći prostor svima da se obrate svojim biračima, prihvaćeni su svi predlozi opozicije po pitanju predsedničkih mesta, pa sve do nikad većeg broja rukovodećih pozicija u odborima Narodne skupštine za predstavnike opozicije.

Flešenkemper je izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno sprovedene promene Ustava u oblasti pravosuđa, ističući da je i na referendumu potvrđena jasna volja građana.

Naveo je da se očekuje rad na daljem unapređenju standarda nezavisnosti sudstva i sudijske funkcije kroz nove zakone.

Orlić je ocenio da pred novim sazivom skupštine stoji značajan posao usvajanja zakona koji detaljnije uređuju oblast na koju se odnosila promena Ustava. Istakao je, da će, kao i prilikom usvajanja ustavnih amandmana, postupak biti transparentan.

Istakao je da je stanje na Kosovu i Metohiji pitanje od najvišeg značaja za našu zemlju, te da se prava Srba svakodnevno brutalno gaze.

Naveo je i da zvanični Beograd, koji predstavlja predsednik Republike Aleksandar Vučić, uvek insistira na pristupu koji podrazumeva mir za sve i poštovanje dogovorenih rešenja, dok privremene institucije u Prištini, ne samo da ignorišu preuzete obaveze i na dnevnoj bazi povlače jednostrane poteze kojima se ugrožava i fizička bezbednost Srba na KiM i brutalno krše njihova prava, već otvoreno šalju poruke da smatraju ništavnim sve dogovore koji ne idu u prilog Aljbinu Kurtiju.

"U tom smislu, pitanje zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope, ne samo da je neprihvatljivo za našu zemlju, nego i iz ugla samih pravila i vrednosti na kojima se zasniva rad ove organizacije. Demokratija, poštovanje ljudskih prava i vladavina prava - to su upravo primeri onoga što je svakodnevno brutalno uskraćeno Srbima sa KiM", naveo je Orlić.

Dodao je da su aspiracije tzv. Kosova u SE štetne, kontraproduktivne i u suprotnosti sa temeljnim principima same organizacije.

"Neophodno je da Savet Evrope, u najmanju ruku, sačuva svoju neutralnu poziciju, naveo je predsednik Narodne skupštine i istakao da zahtev za članstvo u SE predstavlja kršenje Statuta organizacije, konkretno člana 1, jer podriva jedinstvo organizacije čijih 12 država članica ne priznaje tzv. Kosovo kao nezavisnu državu, kao i člana 4, po kome je članstvo u Savetu Evrope otvoreno samo državama, što ovde nedvosmisleno nije slučaj", kazao je Orlić.

Naveo je i da je važno imati u vidu da Priština pokušava da politički zloupotrebi Savet Evrope, bez obzira da li je reč o komitetima organizacije ili o skorašnjoj odluci da im se dozvoli mogućnost obraćanja na sednici, što je sve u direktnoj suprotnosti i sa pravilima i sa temeljnim principima i vrednostima Saveta Evrope.

Orlić i ambasador Rusije o unapređenju parlamentarne saradnje

Orlić se sastao i sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za unapređenje međuparlamentarne saradnje.

Uz niz tema iz domena bilateralnih odnosa, sagovornici su se dotakli i teme formiranja Poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom u Narodnoj skupštini u novom sazivu, koja će, kako se očekuje, biti formirana u narednim nedeljama.

Orlić i Bocan-Harčenko razgovarali su i o nizu tema iz domena bilateralne saradnje.

Orlić i Hami Aksoj: Odnosi dve zemlje na najvišem nivou

Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić I ambasador Turske u Srbiji Hamij Aksoj izrazili su u današnjem susretu zadovoljstvo razvojem političkih odnosa dve zemlje, koji su na najvišem nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, ali i ličnom odnosu dvojice predsednika.

„U tom kontekstu, posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana smatramo veoma značajnom, jer je ona dala dodatni impuls jačanju bilateralnih odnosa naše dve zemlje, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao kao zlatno doba srpsko-turskih odnosa, što je konstatacija sa kojom bih se u potpunosti složio“, rekao je Orlić.

Istakao je da bilateralni sporazumi, koji su potpisani tokom posete turskog predsednika Srbiji, predstavljaju vrlo bitan segment unapređenja saradnje naših dveju država u mnogim oblastima, posebno na ekonomskom planu.

„Investicije, infrastruktura i energetika nalaze se u fokusu naših obostranih interesovanja“, poručio je Orlić i dodao da je Turska veoma važan privredni partner Srbije, te da smo zainteresovani za intenziviranje saradnje i na ovom planu.

Zahvalio je ambasadoru Aksoju na brojnim fabrikama koje su otvorene u Srbiji, posebno u onim delovima zemlje u kojima je nezaposlenost decenijama bila gorući problem.

„Uspeli smo da, u tom pogledu, stvari promenimo, što je za nas od izuzetnog značaja“, poručio je Orlić. i istakao važnost projekta magistralnog gasovoda „Turski tok“, koji je ne samo omogućio diverzifikaciju, već predstavlja stabilan izvor snabdevanja Srbije i šireg regiona.

Naglasio je da je dosadašnja međuparlamentarna saradnja bila veoma dobra, prijateldska i kontinuirana.

„Očekujem da će poslanička grupa prijateldstva sa Turskom i u novom sazivu biti veoma brojna i da će nastaviti da doprinosi razvoju naših odnosa“, rekao je Orlić.

Ambasador Aksoj izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dve države koja je na najvišem nivou i istakao da su odnosi Turske i Srbije veoma značajni za mir i stabilnost u regionu.

„Srbija je država sa najjačom ekonomijom na Zapadnom Balkanu i lično se zalažem za napredak ekonomske saradnje između naših zemalja“, poručio je ambasador i dodao da se nada daljem napretku u oblasti turizma, posebno nakon sporazuma kojim je građanima Srbije i Turske omogućeno da državne granice obe zemlje prelaze samo sa ličnom kartom.

Pozdravio je početak radova na deonici auto-puta Sremska Rača-Bijeljina, projekat koji najvećim delom finansira Republika Srbija.

Orlić je istakao da je infrastrukturno povezivanje ključ za još snažniji razvoj privrede i veća ulaganja, kao i za saradnju u regionu.

„Na ovaj način, ne samo da povezujemo naše države i gradove, već i ljude za čiju dobrobit i radimo, što je najbolji zalog za zajedničku budućnost i napredak“, poručio je Orlić.

Govoreći o situcaiji na KIM Orlić je naveo da su potezi koje povlače predstavnici lokalne samouprave na čelu sa Aljbinom Kurtijem nerazumni i opasni i da Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ulaže ogromne napore da sačuva mir i stabilnost kako za sebe i svoje građane, tako i za druge.

Izvor: T a n j u g

OrlićKiMBocan-HarčenkoFlešenkemperHami Aksoj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva