:

:

TV Most

clock

Maj 26, 2023   14:49

0

45

PKS: Poslovni forum Srbija-Indija početkom juna u Beogradu

Privredna komora Srbije (PKS) organizovaće Poslovni Forum Srbija-Indija početkom juna na kojem se očekuju učešće više od 100 predstavnika kompanija iz Srbije i 24 međunarodne kompanije iz Indije.

Forum Srbija-Indija dogovoren je na današnjem sastanku predsednika PKS-a Marka Čadeža i ambasadora Indije u Srbiji Sandživa Kolija, navodi se u saopštenju PKS-a.

Prema rečima Čadeža, u pitanju je značajna poseta privredne delegacije Indije koja će omogućiti domaćim kompanijama da pokrenu nove poslovne projekte na velikom indijskom tržištu.

"Srbija može da bude odličan poslovni partner Indije u brojnim oblastima, od IT sektora do energetike, kao i most ka Evropi za indijske kompanije, poručio je Čadež.

Iz PKS-a navode da očekuju dolazak kompanija iz IT sektora i sektora namenske industrije Indije, poljoprivredno-prehrambenog sektora, automobilske industrije, energetike, građevinarstva i infrastrukture.

Prema rečima ambasadora Kolija, poslovni forum u Beogradu biće odlična prilika za indijske i srpske privrednike da obnove stare i uspostave nove poslovne veze.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Indije u 2022. godini je iznosila 326,9 miliona dolara, od čega je naš izvoz u tu zemlju vredeo 18 miliona dolara, dok je uvoz iznosio 308,9 miliona dolara, navode iz PKS-a.

Takođe, saopštavaju da smo u Indiju najviše izvozili jabuke i delove za motorna vozila, a uvozili smo aluminijum, mobilne telefone.

Indija je četvrta poljoprivredna sila u svetu, treći najveći proizvođač uglja u svetu, a IT sektor koji brzo raste podstiče izvoz usluga i modernizuje indijsku privredu.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva