:

:

TV Most

clock

Septembar 27, 2021   17:31

0

29

PKS pozvala poslodavce da se prijave za dualno obrazovanje

Poslodavci koji u narednoj školskoj godini žele da se uključe u model dualnog obrazovanja u Srbiji od danas mogu da se prijave putem specijalizovanog veb portala Privredne komore Srbije (PKS) http://portal.dualnoobrazovanje.rs, saopštila je Privredna komora.

Navodi se da je poziv otvoren do 30. novembra, a svi zainteresovani mogu na portalu da kreiraju profil kompanije i na jednostavan način podnesu prijavu.

PKS je najavila da se od sledeće školske 2022/2023. godine u ponudi po dualnom modelu očekuje i sedam novih profila: elektrotehničar telekomunikacija, rukovalac poljoprivredne mehanizacije, kulinarski tehničar, vodoinstalater, tehničar industrijske robotike, galanterista i izrađivač hemijskih proizvoda.

Ðaci koji žele da se školuju po dualnom modelu moći će da biraju ukupno 59 obrazovnih profila.

„Po dualnom modelu u Srbiji se trenutno školuje 8.000 učenika u 150 škola i u oko 700 kompanija. Prema poslednjim raspoloživim podacima, dualno obrazovanje u Srbiji čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja. Najatraktivniji su profili bravar-zavarivač, tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko upravljanje (CNC) mašina i modni krojač, a među pionirima dualnog obrazovanja u Srbiji izdvajaju se kompanije Tifani, Merkator S, Agromehanika, Inmold, Energotehnika Južna Bačka i Elektromontaža Kraljevo“, rekla je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS-a Mirjana Kovačević.

Napomenula je da je dualno obrazovanje model srednjeg stručnog obrazovanja tokom koga se praktično znanje stiče u školi a praktično u odabranoj kompaniji, u nekim slučajevima već od prve godine školovanja.

Kovačevićeva je rekla da prilikom prijavljivanja za dualno obrazovanje poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije do 15. decembra, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd.

Sve prijave koje sadrže potpunu dokumentaciju biće objedinjene u Plan potreba privrede koji PKS dostavlja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Konačnu odluku o strukturi upisa i odobrenim dualnim profilima doneće MPNTR objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2022. godine, navodi se u saopštenju PKS.

Izvor: Танјуг

PKSdualno obrazovanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?