:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2020   21:42

0

227

Planeta mora da se hladi, Guteres pozvao svetske lidere da proglase klimatsku vanrednu situaciju

Svetski lideri trebalo bi da proglase klimatsku vanrednu situaciju u svojim zemljama kako bi se izbeglo katastrofalno globalno zagrevanje - upozorio je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres na otvaranju Samita o klimi. Pet godina po usvajanju Pariskog sporazuma, lideri 76 zemalja govorili su o primeni i ambicijama u borbi protiv globalnog zagrevanja. Među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da bi "ohladile" planetu, delegacije 195 zemalja 13 dana su u Parizu pregovarale i konačno, pre pet godina, usvojile Međunarodni sporazum o klimi. Pet godina kasnije, vreme je da se preispitaju nacionalni planovi - zbog novih okolnosti onlajn.

Pripremila Tihana Bajić
"Ako ne promenimo kurs, možemo se suočiti sa katastrofalnim porastom temperature od 3 stepena u ovom veku. Zbog toga, pozivam lidere širom sveta da proglase vanredno stanje u svojim zemljama, dok se ne postigne ugljenična neutralnost", apelovao je na početku sastanka generalni sekretar UN-a Antonio Guteres.

Da će neutralisati emisije štetnih gasova u narednih 30 godina. Velika Britanija i zemlje EU zakonski su se obavezale. A Kina, najveći zagađivač, rok je zacrtala do 2060. Danas su lideri pojasnili i kako.

"Do 2030. smanjićemo emisiju ugljen-dioksida po jedinici BDP-a za više od 65 odsto u odnosu na nivo iz 2005, pojačati kapacitete za proizvodnju energije vetra i solarne energije, povećati udeo nefosilnih goriva do 25 posto, količinu šumskog fonda za šest milijardi kubnih metara", rekoa je kineski predsednik Si Điping.

Britanski premijer kaže da jedino zajedno možemo da smanjimo zagađenje i zavisnost od fosilnih goriva tako što ćemo promeniti poljoprivredne prakse.

"Tako, istovremeno, i da stvorimo milione radnih mesta dok se kolektivno oporavljamo od koronavirusaE, rekao je Džonson.

Za prvih pet godina, potpis sa sporazuma povukla je samo jedna zemlja - SAD koje zajedno sa Kinom emituju čak 40 odsto štetnih gasova. Donald Tramp smatrao je da sporazum pravi velike troškove američkom narodu. Nova Bajdenova administracija najavljuje povratak, što je pozdravio jedan od domaćina samita.

"Dobrodošli nazad, dobrodošli kući. Uprkos ranijem američkom izboru da napusti sporazum, nastavili smo da idemo napred", poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Klimatski sporazum, pored ostalog, predviđa da se globalno zagrevanje uspori i zadrži znatno ispod 2 stepena, razvoj zelenih tehnologija, ali i ekonomsku pomoć manje razvijenim zemljama.

Izvor: RTS

Guterešklimatske promene
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva