:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 25, 2022   17:30

0

169

Plenković: Optužnica Srbije za Hrvatsku neprihvatljiva

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je za hrvatske medije u Davosu da je imao kratak sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je tom prilikom, kako kaže, iskazao nezadovoljstvo podizanjem optužnice protiv četiri visoka hrvatska oficira.

"Mi smo naravno ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritoriju drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak napred”, rekao je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Sve to, tvrdi, događa se u svetlu hrvatskih napora za normalizaciju odnosa, za unapređenje privredne saradnje, za jačanje položaja hrvatske manjine u Srbiji gde su, kaže, vidljivi "neki iskoraci".

Rekao je i da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

“Politika koju mi vodimo već šest godina je politika saradnje, pomirenja, istina, odgovaranja za razne zločine… U svakom slučaju ovakav potez, s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala, je neprihvatljiva”, kazao je Plenković.

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatska pilota koji su, kako se navodi, naložili raketiranje civila u izbegličkoj koloni tokom vojno-policijske akcije Hrvatske Oluja u avgustu 1995.

Hrvatski advokat Ante Nobilo izjavio je juče da je zvanični Zagreb napravio propust što nije pokrenuo istragu o tom događaju i da Hrvatska sada ima problem.

Milanović: Mogli smo podići optužnicu protiv Vučića

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je Hrvatska mogla da podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Glini (1995) za krivično delo, ali nije jer je, kako tvrdi, postojala politička odluka da se preko nekih stvari pređe.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu upitan da ponovo komentariše odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske.

"Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju", ponovio je Milanović i upitao zašto je premijerka Srbije Ana Brnabić nervozna.

"Ko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica (trn) s Krka. Dobrodošla je", kazao je Milanović, preneo je hrvatski portal Indek.

Tvrdi da je Vučićev nastup u Glini (1995) krivično delo, kao i da je, navodi, "bila politička odluka da se preko nekih stvari pređe".

"Mislite li da bi u Hrvatskoj neko trepnuo da se digne optužnica protiv Vučića", upitao je i dodao da to nije pametno.

"Da, on nikoga nije ubio. Ali njegovo burgijanje je mnoge koštalo glave. I duše", naveo je Milanović, nakon što je učestvovao u preuzimanju helikoptera UH-60M Blek Hok, donacije SAD.

Brnabić odgovorila Milanoviću: Istorijska nebuloza

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je danas hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću, koji je, komentarišući odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske, rekao da Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju.

Brnabić je na Tviteru navela da je Milanović "u jednom od svojih logoreičnih nastupa koji samo Hrvatskoj mogu da štete", izneo, kako je rekla, istorijsku nebulozu kada je poručio da "Hrvatska Srbiji ovo neće oprostiti".

"Šta? Što tražimo pravdu za ubijenu decu na Petrovačkoj cesti? Šta je sledeće? Neće nam oprostiti Jasenovac (i tako je "mit")?", upitala je Brnabić.

"Treba, kaže Milanović, da pazimo šta radimo, da ne budemo 'bezobrazni i drski' jer ćemo, za članstvo u EU, morati da tražimo MILOST od Hrvatske, kao što Šveđani sada traže milost od Turske?! Što bi moj Mate iz Stare Baške rekao:''Ne treba ovome prva pomoć, nego poslednja pomoć'", poručila je Brnabić.

Izvor: T a n j u g

Andrej PlenkovićZoran MilanovićSrbijaHrvatskaAleksandar Vučić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva