:

:

TV Most

Foto: Radio Goraždevac

clock

Septembar 09, 2021   12:28

0

144

Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici

Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 

Milorad Đoković, jedan od povratnika u ovom selu, izjavio je za Radio Goraždevac da su sredstva za obnovu prikupljena uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i vladike Teodosija.

„Pretežno raseljena lica iz Vitomirice su organizovala donatorsko veče koje je održano u Beogradu i kome je prisustvovao i vladika Teodosije. Tom prilikom je skupljeno 20.000 evra od strane navijača Crvene Zvezde“, izjavio je Đoković.

On dodaje da se trenutno radi na obnovi crkve Svetog apostola Luke i na zameni krovne konstrukcije i fasade.

„Crkva je bila održavana i bila je u idealnom stanju. Međutim, 1999-te je oskrnavljena i porušena tako da nije dvadeset i nešto godina održavana. S obzirom da je bila oskrnavljena, morala je da se renovira posebno krovna konstrukcija“, kaže Đoković za Radio Goraždevac.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine. Hram je posvećen Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan. Trenutno u Vitomirici žive srpska dva povratnika.

Izvor: RTV KiM/ Radio Goraždevac

KiMVitomiricaobnova crkve
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva