:

:

TV Most

Foto: TAНЈУГ

clock

Oktobar 18, 2021   14:06

0

30

Počeli radovi na modernizaciji pruge Subotica - Segedin uz prisustvo Vučića i Orbana

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Na železničkoj stanici u Horgošu, gde je ozvaničen početak radova na modernizaciji pruge, prisustvuje i veliki broj građana iz ovog kraja.

Početku radova prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Foto: TV Most

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Završetak radova očekuje se polovinom novembra 2022. godine.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljenog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD Internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom Karin komerc.

RŽD Internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok vodeći partner u konzorcijumu, Karin Komerc, izvodi sve ostale radove.

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađrske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.

Orban: Granica EU da bude mnogo južnije,Srbija kapija Balkana

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban poručio je danas da bi granice EU trebalo da budu mnogo niže na jugu kontinenta, i da bi građani Srbije trebalo odavno da prolaze u Mađarsku i Evropu bez pasoša.

Orban je, na ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš - državna granica sa Mađarskom - (Segedin), istakao da se svečanost održava na šengenskoj granici, ali da spoljna granica EU ne bi trebalo da bude ovde.

„Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope. Istina je i znamo da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU“, podvukao je on.

Orban je istakao da se polako postavlja pitanje da li Srbija želi da uđe u EU, i da li će imati kome ili čemu da se pridruži.

Podvukao je da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u EUm jer u Srbiji ima velikog brata.

Orban se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što ga je pozvao da bude na ceremoniji.

„Nalazimo se u neobičnoj situaciji. Želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina. Ali u stvari postavljamo kamen temeljac. Ovo je simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, Mađara i Srba koji grade novu zajedničku budućnost“, istakao je on.

Preneo je da ima dogovor sa predsednikom Vučićem koji garantuje da će Mađari i Srbi podjednako imati koristi i napredovati zahvaljujući saradnji dve zemlje.

„Prvo saznanje jeste da smo zajedno jači. Druga naša spoznaja je da moramo da još više učvrstimo naše odnose. Treće je, i zbog toga smo se pre mesec dana sreli u Budimpešti, da treba da potpišemo sporazum o strateškoj saradnji“, ukazao je on. Orban uz opasku da je migrantska oluja presekla ovu železničku liniju.

„Time su građani oba grada mnogo izgubili, jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom. Sećam se pre šest godina, više hiljada migranata su hodali baš tim železničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je morala ta linija da bude zatvorena i na kraju je u potpunosti ukinut saobraćaj na njoj“, naglasio je on.

Istakao je da se radi, kako je rekao, o priči svojstvenoj centralnoj Evropi,da u jednoj centralnoj sili daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu, a na kraju mi plaćamo cenu za sve to.

„Mogu da vam kažem da su strane sile uvek donosile samo nemir i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i unazađenja oba naroda“, podvukao je on.

Orban je naglasio da je došlo vreme da svoju sudbinu uzmemo u sopstvene ruke.

„Mi radimo zajedno sa Vučićem na izgradnji železničke linije između Budimpešte i Beograda, a takođe smo spremni da radimo i na uspostavljanju linije između Subotice i Baje. Ali to je sve visoka politika. Ono što je iz aspekta života građana važno je da ćemo ovu železničku liniju izgraditi i vi ćete moći za 35 minuta biti u Segedinu, odnosno Segendinci za toliko da dođu do vas“, objasnio je on.

Kazao je da se radi i na obezbeđivanjem što jednostavnijem prolasku, kontroli na granici.

On se zahvalio Mađarima i Srbima koji su učestvovali u pripremama rekonstrukcionog projekta, te onima koji će da rade na projektu poželeo je uspešan rad.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva