:

:

TV Most

clock

Avgust 21, 2023   9:07

0

84

Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada

Pregovori za minimalnu cenu rada počinju danas, a Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) insistira na korekciji minimalne zarade za tekuću godinu i da se tek nakon korekcije razgovara o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu, navodi se sa sajtu te sindikalne organizacije.

Iz Vlade Srbije je ranije najavljeno je da će na kraju 2023. biti doneta odluka da se minimalna zarada od 1. januara 2024. izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Navedeno je i da će se, prema planu "Srbija 2025", minimalna zarada izjednačiti sa cenom minimalne potrošačke korpe do kraja 2023. godine.

Prema do sada poznatim zvaničnim podacima državnih institucija, zaposleni u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu u prvih pet meseci su u minusu za 54.600 dinara, koliko su troškovi minimalne potrošačke korpe veći od minimalnih zarada koje su primili, navodi se na sajtu SSSS.

Po sindikalnim projekcijama, a na osnovu kretanja rasta minimalne potrošačke korpe u prvih pet meseci ove godine, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu biće u minusu za preko 150.000 dinara, odnosno nedostajaće im četiri "minimalca" da pokriju godišnje troškove minimalne potrošačke korpe ili će tri meseca gladovati.

Kako se navodi, do kraja 2023. godine zaposleni koji primaju minimalnu zaradu ostvariće prihod od 478.400 dinara ukupno, a troškovi minimalne potrošačke korpe za celu godinu iznosiće blizu 630.000 dinara.

Izvor: T a n j u g

minimalna cena radapregovoriVlada Srbijesindikati
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva