:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2019   13:21

0

187

Podrška preduzetnicama u 24 opštine i organizacije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas predstavnicima 24 lokalne samouprave i organizacije ugovore za projekte u okviru Programa podrške razvoju i promociji ženskog invoacionog preduzetništva.

Nenad Popović je rekao da je za projekte izdvojeno 100 miliona dinara i dodao da su budućnost Srbije nove tehnologije, inovacije i žensko preduzetništvo.

Popović je pre dodele ugovora u vladi rezimirao rezultate programa koji je, kaže, prepoznat od strane evropskih partnera kao efikasan za razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji.

Prema njegovim rečima, u okviru tog projekta 2018. godine dodeljeno je 168 grantova preduzetnicama, 118 preduzetnica koristilo je usluge mentorstva, kroz obuke je prošlo 545 preduzetnica i 11 timova, a 1.598 polaznica prošlo je on lajn edukaciju.

Osim toga, dodao je Popović, održano je i 15 konferencija i okruglih stolova kojima je prisustvovalo 1.417 učesnica, organizovane su tri studijske posete dobitnicama grantova i održana su dva velika takmičenja u oblasti inovacinog preduzetništva i ideja.

Ministar je istakao da je jedan od problema sa kojima se suočava cela Evropa, pa i Srbija, da se u prijavama za dodeljivanje sredstava iz Fonda za inovacionu delatnost ili drugih fondova uvek javlja više muškaraca nego žena.

"Više od 95 odsto svih prijava dolazi od strane muškaraca iako danas na beogradskom i drugim univerzitetima ima više diplomiranih žena. U inovacionom preduzetništvu situacija je drugačija", rekao je Popović.

Ministar je ukazao da je takav trend i u Evropi i čak i u razvijenijim zemljama poput SAD i Izraela, kao i da sve zemlje imaju slične programe sa željom da što više žena, kako onih iz gradskih tako i ruralnih sredina, najborazovanijih ali i onih sa osnovnom i srednjom školom, budu motivisane da pokrenu sopstveni biznis.

"Sigurni smo da je budućnost Srbije i Evrope u inovacionom preduzetništvu, a da bismo imali dobro inovaciono preduzetništvo moramo da imamo što više žena u njemu", podvukao je Popović.

Kaže da se ovaj program ne odnosi samo na žene već i na devojčice i devojke i istakao da je u planu da se primene modeli edukacije u osnovnim i srednjim školama, kakvi postoje u Evropi i Americi.

Izvor: Танјуг

Popovićpodrška
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva