:

:

TV Most

clock

Februar 24, 2023   15:10

0

103

Polemika o naoružavanju, ratu, javnim poreduzećima...

Sednicu Skupštine Srbije danas je obeležila polemika između šefa poslanicke grupe "Zeleno - Levi klub", Radomira Lazovića i šefa poslaničkog kluba SNS Milenka Jovanova, u koju se uključio i ministar odbrane Miloš Vučević, a u kojoj su pominjani naoružavanje, rat u Ukrajini, javna preduzeća....

Lazović je tokom obraćanja minutom ćutanja odao počast, kako je rekao, svim žrtvama "ruske vojne agresije" na Ukrajinu, a kritikovao je što se o 26 tačaka dnevnog reda vodi objedinjena rasprava. Rekao je i da bi ministri trebalo da daju odgovore o dešavanjima u EPS-u čije se, kako je rekao, posrnuće nastavlja. Izneo je i tvrdnju da su  "sklonjenje" dve tužiteljke sa slučaja EPS da se posle ovonedeljnih hapšenja ne bi nastavila.

Lazović je rekao da Srbija treba da učestvuje samo u mirovnim misijama, i da zato nije potrebno naoružavanje i zatražio da se umesto u ratnu opremu ulaže u opremu za spašavanja od poplava i zemljotresa. 

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić prokomentarisao je da je Lazović  10 minuta govorilo mimo dnevnog reda, a Jovanov  replicirao da Lazović govori o opštim mestima i da nema ni politiku ni znanje. 

Rekao je i da Lazović "viče i  halabuče", kako bi poslao političku poruku, a da poruke nema osim povišenog tona i adrenalina, a da je minut ćutanja bio teatralan.

On je zapitao i otkud čuđenje što se Srbija naoružava u ambijentu svetskog rata i dodao da "hipi komuna" neće spasti Srbiju ako je neko napadne.

Vučević je izrazio saosećanje sa patnjama i ukrajinskog i ruskog naroda i poručio da sve što se radi za vojsku, služi da i za Srbiju ne bi bilo minuta ćutanja. 

"Jačanjem šaljemo signal da nismo džak za udaranje, da oni koji nisu dobronamerni da ne pomisle da nam urade nešto kao 90-tih", poručio je on i dodao da Srbija ne zvecka oružjem, nego se ponaša kao ozbiljna i odgovorna država. 

"Srbija se ne sprema za rat, čuva slobodu i mir, i zato su povećana izdvajanja za vojni budžet", naveo je on i objasnio da to sto se kupuje procenjuju stručnjaci, po potrebama vojske, stanju resursa, i rizika izazova i pretnji.

Vučević je rekao da ne dozvoljava da se baca ljaga na vojsku, a povodom primedbi o kupovini dronova samoubica izrazio očekivanje dfa s enikda neće koristiti.

"Ako bude moralo upotrebićemo ih protiv onih koji napadaju Srbiju", rekao je on.

Izvor: T a n j u g

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva