:

:

TV Most

clock

Avgust 09, 2023   14:15

0

91

Politika: Kurti i ostanak Srba tretira kao ratni zločin

Dok Priština, za potrebe Zapada, priča o "postepenom povlačenju" policije iz opštinskih zgrada na severu Kosova, ponovo je počela da pribegava hapšenjima povratnika uz međuetničke incidente, piše Politika.

Ogromna disproporcija između priča o navodnom genocidu i srpskim ratnim zločinima na Kosovu, kao i nekažnjenim zločinima, koje prištinska centralna vlast eksploatiše sve vreme dovela je do toga da u pritvorskim jedinicama na Kosovu danas bude osmoro pravnosnažno osuđenih Srba za ova dela, a devet čeka na odluku jednonacionalnog suda, među kojima su i krajem prošle nedelje uhapšeni Milomir Pantić i Žarko Zarić iz Istoka.

"Priština mora da umiri Albance, među kojima je stvorena velika nervoza, priča je puno i zato se kreće u hapšenje onih koji žive na svojoj zemlji ili su došli da potražuju svoja zakonska prava u vezi sa imovinom", kaže za "Politiku" advokat iz Kosovske Mitrovice Ljubomir Pantović.

Na taj način, ponovnim lišavanjem slobode zbog navodnih ratnih zločina, vlast Aljbina Kurtija nastavila je da održava tenzije na čitavom Kosovu, nakon što je prethodno isprovocirala eskalaciju situacije na severu, dok je hapsila Srbe tvrdeći da su umešani u nerede i kriminal.

Pantović podseća da su još od ranije u pritvorskim jedinicama na Kosovu, zbog navodnih ratnih zločina, Duško Arsić iz Matičana kod Prištine, Milorad Đoković iz Vitomirice kod Peći, Gavrilo Milosavljević iz Istoka, Časlav Jolić iz Đurakovca, Zlatan Krstić iz Nerodimlja kod Uroševca, Goran Stanišić iz Slovinja, Zoran Đokić iz Peći, Dragiša Milenović iz Gračanice… Uglavnom su smešteni u zatvoru visokog rizika u Podujevu.

"Sve je u cilju zastrašivanja kako bi ostali Srbi koji bi da se vrate odustali", ističe advokat Pantović.

I dok Kurti, za potrebe Zapada, priča o „deeskalaciji” i nejasnom „postepenom povlačenju” policajaca iz opštinskih zgrada na severu Kosova, poslednja hapšenja u razmaku manjem od 24 sata na teritoriji opštine Istok (Pantić i Žarić) pokazala su da upotrebljava druge „mehanizme”, poput „lova” na povratnike kako bi zastrašio srpski narod.

Naročito one koji se usude da traže nazad svoju uzurpiranu imovinu. Međunarodna zajednica po tom pitanju zatvara oči ili, ako i osudi, to su mlaka saopštenja.

Progonima zbog navodnih ratnih zločina pridodati su i međuetnički incidenti, a kako za „Politiku” kaže predstavnik multietničkog sela Suvi Do Mico Kragović na periferiji severne Kosovske Mitrovice, juče ujutru su „zatečena obijena vrata Crkve Sveta Petka, na podu je bila korpa gde se ostavlja novac, a sveće su bile rasturene”.

„Domaćin sam slave i sa porodicom sam poranio, pošto smo dan ranije mi seljani sređivali portu oko crkve. Imali smo šta i da zateknemo. I to samo četiri dana pošto su na objektu ambulante ispisani grafiti UČK. Ipak, to nas nije sprečilo da održimo litiju i da se okupi dosta Srba iz sela, ali i onih koji su došli iz centralne Srbije”, kaže Kragović.

Da Kurti u svojim namerama ne odustaje kada su u pitanju Srbi na bilo kojem santimetru teritorije Kosova, dokaz je i da je krenuo u „obračun” sa srpskim političkim predstavnicima.

To potvrđuje poslanik Srpske liste u kosovskom parlamentu, delegiran iz Kosovskog Pomoravlja Zoran Maksimović jer je u Ranilugu na njegov objekat koji se nalazi uz porodičnu kuću, u toku vikenda bačena eksplozivna naprava i pričinjena je velika materijalna šteta.

Ranilug je jedno od većih sela u ovom delu Kosova, a kako smatraju tamošnji žitelji, ovo je „znak da nisu dobrodošli” i da „treba da odu s vekovnih ognjišta”.

Iako kosovska policija tvrdi da „ubrzano radi na ovom slučaju”, Srbi nisu uvereni da će počinilac biti nađen. Tako je nastavljana hajka na Srbe, intenzivirana od dolaska Kurtija na vlast.

Povodom najnovijeg ataka na crkvu u Suvom Dolu, oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja u saopštenju navodi da „umesto da Srbi u miru i radosti proslave praznik, oni sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija”.

Ističu i da ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo kosovske policije na severu samo „sokole” izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima.

Advokat Ljubomir Pantović na pitanje "Politike" zašto se reč "genocid" svakodnevno pominje u Prištini, kada je utvrđeno da ga na Kosovu nije bilo, odgovara da je taj termin "pravna kategorija, ali je političari zloupotrebljavaju kako bi podmirili dnevnopolitičke aktivnosti i kako bi umirili svoje sunarodnike".

"Posebno se ta reč koristi u vrhu centralne kosovske vlasti, iako svojevremeno ni u Hagu nije podignuta nijedna optužnica za krivično delo pod tim imenom. Podsetiću i da je 2000. od strane lokalnog albanskog tužilaštva, samo na teritoriji Kosovske Mitrovice i delom okruga podignuto više od 30 optužnica protiv Srba za navodni genocid. Tada je uredbom šefa Unmika, Bernara Kušnera, zavedenom pod brojem 64/2000. godine, u oktobru mesecu odlučeno da u sudskim većima većinu čine stranci koji će suditi za ratni zločin i teža krivična dela", kaže Pantović.

Ubrzo je naknadno na jednoj od sednica vrhovnog suda gde su, takođe, većinu činili predstavnici međunarodnog pravosuđa, donet pravni stav da na Kosovu nije bilo genocida 1999. godine, pa su sve presude donete u vezi s tim krivičnim delom poništene pred vrhovnim sudom.

"Tako da na teritoriji Kosova i Metohije ne postoji nijedan slučaj da je neko lice osuđeno za genocid, što ipak ne sprečava vrh albanske kosovske vlasti da ga eksploatišu", ističe Pantović, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri spasao od zatvora na desetine Srba, terećenih za "genocid" ili druga najteža krivična dela, navodno počinjena u vreme ratnih sukoba na teritoriji Kosova.

Izvor: Kosovo online/Politika

KiMLjubomir Pantović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva