:

:

TV Most

clock

Avgust 01, 2023   21:23

0

76

Poljska šalje još vojnika blizu Belorusije zbog narušavanja vazdušnog prostora; Belorusija: Nismo narušili vazdušni prostor Poljske

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će poslati još vojnika na granicu sa Belorusijom nakon što je utvrdilo da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske.

"Ustanovljeno je da je danas, 1. avgusta 2023. godine, došlo do narušavanja poljskog vazdušnog prostora od strane dva beloruska helikoptera koja su izvodila obuku u blizini granice", piše u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je beloruska strana prethodno obavestila poljsku stranu o održavanju obuke.

Navodi se da se incident dogodio u oblasti Bjalovježe na veoma maloj nadmorskoj visini, zbog čega radarski sistemi Oružanih snaga Poljske nisu odmah zabeležili narušavanje.

"Marijuš Blaščak, ministar odbrane, naredio je povećanje broja vojnika na granici i izdvajanje dodatnih snaga i resursa, uključujući borbene helikoptere", poručuju iz poljskog ministarstva.

U saopštenju se dodaje da je NATO obavešten o incidentu, kao i da će ministarstvo pozvati beloruskog ambasadora da objasni kako je došlo do incidenta.

Iz poljskog ministarstva odbrane podsećaju da su Rusija i Belorusija nedavno "intenzivirale hibridne aktivnosti protiv Poljske".

Belorusija: Naši helikopteri nisu narušili vazdušni prostor Poljske

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da njihovi helikopteri nisu narušili vazdušni prostor Poljske, dodavši da je reč o optužbama koje imaju za cilj da se opravda gomilanje snaga na granici sa Belorusijom.

"Optužbe za povredu poljske granice od strane helikoptera Mi-24 i Mi-8 beloruskog ratnog vazduhoplovstva su nategnute i imaju za cilj opravdavanje gomilanja snaga i sredstava na beloruskoj granici", navodi se u saopštenju beloruskog Ministarstva na Telegramu.

Dodaje se da su Oružane snage Poljske jutros saopštile da nisu zabeležile narušavanje vazdušnog prostora.

"Do večeri, očigledno nakon konsultacija sa svojim prekookeanskim gospodarima, već su javili da je 'narušen na veoma maloj visini zbog čega ga radarski sistemi nisu zabeležili'", navode iz Ministarstva odbrane Belorusije.

Poljsko Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da će poslati još vojnika na granicu sa Belorusijom nakon što je utvrdilo da su dva beloruska helikoptera narušila vazdušni prostor Poljske.

"Marijuš Blaščak, ministar odbrane, naredio je povećanje broja vojnika na granici i izdvajanje dodatnih snaga i resursa, uključujući borbene helikoptere", navodi se u saopštenju poljskog ministarstva.

Izvor: T a n j u g

PoljskaBelorusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva