:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Maj 04, 2023   9:48

0

93

Ponovo prekršen prekid vatre u Sudanu, žestoke borbe u Kartumu

U prestonici Sudana Kartumu vode se žestoke borbe, iako su sukobljene strane prethodno dogovorile sedmodnevni prekid vatre. "Rojters" javlja da sudanska vojska pokušava da potisne paravojne Snage za brzu podršku (RSF) u oblasti oko predsedničke palate i vojnog štaba, ocenjujući da se u ovom trenutku trajni prekid vatre ne nazire.

Snažno granatiranje, osim u glavnom gradu Sudana, čuje se i u obližnjim gradovima Omdurman i Bahri, čime je prekršen prethodno dogovoren sedmodnevni prekid vatre.

Britanska agencija navodi da se stiče utisak da se sukobljene strane bore za kontrolom nad prestonicom, pre mogućih pregovora, posle više od dve nedelje od početka sukoba.

Ujedinjene nacije (UN) u međuvremenu su izvršile pritisak na obe strane da garantuju bezbedan prolaz humanitarne pomoći, nakon što su vazdušni napadi u prestonici prekinuli prethodno dogovoreno privremeno primirje.

UN se nada sastanku 

Šef UN za pomoć Martin Grifits rekao je da se nada da će imati sastanke licem u lice sa zaraćenim stranama Sudana u roku od dva do tri dana kako bi od njih obezbedio garancije za konvoje pomoći za isporuku humanitarne pomoći.

UN su upozoravaju na humanitarnu krizu zbog sukoba koji je 15. aprila izbio sudanske vojske i Snaga za brzo reagovanje, kao i na mogući rizik da se prilije na druge zemlje.

Oko 100.000 ljudi pobeglo je iz Sudana u susedne zemlje sa malo hrane i vode, kažu u UN. Od početka sukoba, poginule su stotine civila, a hiljade su ranjene.

Izvor: RTS

Sudan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva