Popović: Inženjeri su nosioci četvrte industrijske revolucije

:

:

TV Most

clock

Decembar 13, 2019   16:04

0

47

Popović: Inženjeri su nosioci četvrte industrijske revolucije

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas naučnu konferenciju "Četvrta industrijska revolucija" i tom prilikom istakao značaj inženjerskog znanja, koje je, prema njegovim rečima, najsnažniji resurs koji Srbija ima.

Na konferenciji koju je organizovao Savez inženjera i tehničara Srbije, Popović je izjavio da naša zemlja nema naftu, gas, ni zlato, ali da poseduje "drugo zlato", a to su njeni inženjeri.

"Inženjerska škola na univerzitetitima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu je nešto najrespektrabilnije što Srbija danas ima. Ne postoji nijedna grana privrede i društva gde imamo uvaženije i kvalitetnije kadrove, kao što je inženjerski, a to posebno dolazi do izražaja u četvrtoj industrijskoj revoluciji gde inovacije zauzimaju osnovno mesto", izjavio je Popović.

Popović je rekao da je Evropska Unija inovacije postavila za svoj prioritet u narednih 20 godina i da je ekonomija zasnovana na inovacijama strateški cilj Evrope, u čemu naša zemlja prepoznaje svoju veliku razvojnu šansu.

"Bez jakog inženjerstva nema jake Srbije, a delatnost inženjera se zasniva na inovacijama. Srbija treba da se oslanja na inženjersko znanje, da ga neguje, čuva i razvija", kazao je Popović.

Ministar je u obraćanju prisutnima naveo da je Gugl na osnovu istraživanja koje je izvela najrespektabilnija svetska istraživačka organizacija, prepoznao potencijal naših inženjera kao jedan od vodećih u celom svetu.

"Ovaj izveštaj pokazuje da Srbija ima najveći broj IT inženjera po glavi stanovnika na svetu. Izvoz IT proizvoda i usluga iznosi preko milijardu i po evra, a takođe beležimo i godišnji rast od 25 odsto u oblasti IT već nekoliko godina", rekao je Popović i dodao da u ovoj kompaniji radi na desetine naših inženjera na razvoju Guglovih najmodernijih programa.

Popović je podsetio da je prema istraživanju najrelevantnije organizacije za istraživanje inovacionih startap ekosistema, Startap Džinoma iz San Franciska, Srbija proglašena za jedno od pet najboljih mesta u Evropi za inženjerske inovacije.

"Srbija je prva u svetu po potencijalu za razvoj blokčejn tehnologija i gejminga i peta u svetu po kvalitetu i broju inženjera. Takođe, Srbija ima evropske prvake u robotici a uskoro će dobiti i strategiju za podizanje kapaciteta i primenu veštačke inteligencije", naveo je Popović.

On je dodao da Srbija treba da sačuva svoju tradicionalnu industriju, da je digitalno transformiše, ali istovremeno da uloži napore kako bi izgradila nove i modernizovala postojeće industrijske kapacitete na "pametnim osnovama".

"Za naš resor i za potrebe procesa digitalne transformacije srpske industrije dobili smo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića i za dve godine smo uspeli da budžet za inovacije uvećamo 10 puta, a siguran sam da ćemo trend budžetskog uvećanja od 35 odsto nastaviti i u budućnosti", kazao je Popović.

Istakao je da inovacije idu ruku pod ruku sa inženjerstvom i ekonomijom, ali da su nam od strateškog značaja fakulteti i nauka koja je u službi društva.

"Od ključne je važnosti da nauka bude usmerena ka ekonomiji i da se finansira iz privrednih resursa. Zato je neophodna simbioza privrede i industrije na jednoj strani i nauke i inovacija na drugoj strani", istakao je Popović.

Ministar je istakao da su nam za Industriju 4.0, potrebni inženjeri 4.0, te da je neophodno da teme poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja, blokčejna, interneta pronađu adekvatno mesto u istraživačkim organizacijama i na fakultetima.

U tom procesu neophodno je raditi na jačanju komunikacionih startegija, dodao je.

Predsednik Inženjerske akademije Srbije Ilija Ćosić zahvalio se ministru Popoviću na prisustvu, napomenuvši da je ovo nakon 20 godina rada Akademije prva ministarska poseta i da im je posebna čast što je njihov gost danas bio resorni ministar koji podržava inženjersku struku.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva