:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2019   15:14

0

170

Popović: Od Vlade 20,3 miliona dinara za inovacioni centar

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović uručio je danas Ugovor o dodeli 20,3 miliona dinara za otvaranje Regionalnog inovacionog startap centra u Kragujevcu, koji će, kako je najavio, biti otvoren za pet meseci.

Popović je ugovore uručio gradonačelniku Kragujevca Radomiru Nikoliću i predstavnici Udruženja "Startit" iz Beograda Marini Opančić, koji će biti zaduženi za realizaciju otvaranja centra.

"Kragujevac će otvaranjem novog inovacionog startap centra dobiti mogućnost da se razvija u inovacionom i digitalnom smislu, i da uz industrijski grad postane i grad digitalizacije", rekao je Popović na konferenciji za medije u Kragujevcu.

Prema njegovim rečima, Kragujevac je jedan od najvećih industrijskih gradova na Balkanu već desetinama godina, ali je i grad koji, kaže, ima odlične fakultete i srednje škole.

"Kragujevac ima odličan Tehnički fakultet, Mašinski fakultet, srednje škole i na primeru tog grada možemo da vidimo da dualno obrazovanje ovde pokazuje najbolje rezultate", naveo je Popović i dodao da je u razgovoru sa gradonačelnikom saznao da đaci odmah posle srednje škole, bez dana rada, dobijaju posao.

Uz univerzitetsku bazu, kako je rekao, kao i izgradnjom novog Državnog data centra, privatnog industrijskog parka Milanović, dolaskom Simensa i sada otvaranjem regionalnog startap centra, to daje nadu, kazao je, da će startap kompanije ne samo iz Kragujevca, već iz cele Šumadije da rade za velike gigante.

"Poslednjih 10 godina, velike kompanije i giganti najviše žele da sarađuju sa malim kompanijama. Otvaranjem novog startap centra dajemo mogućnost mladima i svima onima koji žele da se bave inovacijama da otpočnu biznis i da se razvijaju", naveo je Popović.

Kazao je i da će do marta sledeće godine u Srbiji biti 14 startap centara koji će biti umreženi,te pohvalio saradnju Vlade Srbije i Kragujevca, kao i sa Udruženjem "Startit", za koje je rekao da je jedan od lidera u Srbiji, da je njen rad prepoznat u Evropi i svetu, da je dobitnik nekoliko svetskih nagrada i da sarađuje sa Guglom.

"Nedavno je potpredsednik Gugla, na njihovu inicijativu, bio u Srbiji i bio je impresioniran znanjem naših inženjera i startap kompanijama. Inženjersko znanje u Srbiji je visoko cenjeno u svetu, a naši inženjeri su najveći resurs koji Srbija ima", naveo je Popović.

Članica Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima Minja Obradović izrazila je zadovoljstvo što će Kragujevac imati mesto gde će se mladi, IT-ovi, preduzetnici koji se bave IT tehnologijama okupljati, razmenjivati ideje i susretati sa potencijalnim investitorima.

"S druge strane, naši srednjoškolci i studenti će imati mesto gde će moći da dobiju jedan neformalan vid obrazovanja koji je u današnje vreme, kada tehnologija tako brzo napreduje, podjednako bitna kao i formalno obrazovanje", rekla je Obradović.

Predstavnica Udruženja "Startit" Marina Opančić izrazila je zadovoljstvo što se udruženje širi i na centralnu Srbiju i da će omogućiti malim kompanijama da razvijaju biznis sektor i IT sektor.

"Srbija i Kragujevac trebalo bi da budu mesto gde mladi ostaju, gde se vraćaju i gde se usavršavaju, ali usavršavaju i svoj grad", rekla je Opančić.

Izvor: Танјуг

Nenad Popović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva