:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Januar 31, 2019   11:29

0

234

Popović: Sporazumi sa Rusijom od ogromnog značaja za Srbiju

Svi potpisani sporazumi imaju ogroman značaj za Srbiju, kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, osvrćući se na sporazume koje je Srbija potpisala sa Rusijom prilikom nedavne posete predsednika Vladimira Putina Beogradu.

Popović posebno naglašava sporazum sa Rosatomom o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe

"Sporazum koji sam potpisao sa Rosatomom o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, otvara novo i značajno polje saradnje koja će u velikoj meri uticati na budućnost Srbije", istakao je Popović za nedeljnik "Vreme".

On kaže da je potpisanim sporazumom, koji uključuje i strateško partnerstvo u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, praktično obnovljena saradnja sa Ruskom Federacijom, obustavljena pre 30 godina.

Rosatom je, prema njegovim rečima, jedna od najvećih ruskih državnih kompanija sa više od 25.000 zaposlenih, a Srbija, sada kada je svoju saradnju formalizovala, ima priliku da njene kompanije učestvuju na međunarodnim tenderima koje sprovodi Rosatom.

"Srbija kroz saradnju sa Rosatomom dobija i ubrzani transfer znanja i tehnologija u mnogim oblastima privrede, koji utiču na kreiranje novih, visokovrednovanih radnih mesta", dodao je Popović.

Kako kaže, izgradnja Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, koji bi bio zasnovan na najsavremenijim tehnologijama koje danas postoje i ujedno, baza za obučavanje i obrazovanje najboljih srpskih kadrova, doprineće da Srbija postane lider u ovom delu Evrope u toj oblasti.

"Srbija će imati najmodernije trenažne kapacitete za obuku kadrova koji će upravljati nuklearnim tehnologijama širom sveta u budućnosti. Reč je o investiciji od nekoliko stotina miliona evra koja bi Srbiji donela jednu novu razvojnu perspektivu i otvorila novi pravac razvoja naše ekonomije", ocenio je Popović.

Izvor: Танјуг

Nenad popovićSporazumiRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva