:

:

TV Most

clock

Novembar 23, 2015   12:05

0

125

Porodično nasilje - strogo čuvana tajna

Vesna Stanojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da kada se desi nasilje u porodici uvek postoji pitanje da li je još neko mogao da pomogne i dodaje da je zato važno da se svi nadležni i sve službe aktivno uključe u rešavanje ovog pitanja.

Stanojevićeva napominje da u "Sigurnoj kući" trenutno boravi 24 žene i 22 deteta i dodaje kako se sa njima aktivno radi na osnaživanju i jasnijem sagledavanju životnih ciljeva.

Ukazuje kako je pitanje stanovanja jedan od ozbiljan i težak problem, jer kako objašnjava, muškarac nasilnik uvek tvrdi da je on vlasnik stana ili porodične kuće, pa po pravilu žena završi sa decom na ulici.

"To su dugi i mukotrpni sudski sporovi. Treba angažovati advokate koji nisu pristupačni ženi žrtvi. Čak i ako je žena vlasnica nekretnine, čak i tu imamo situaciju da nasilnik ne može da bude izbačen iz kuće", navodi koordinatorka "Sigurne kuće".

Stanojevićeva podseća da se Porodični zakon iz 2005. godine loše ili uopšte ne primenjuje, kao i da je prihvaćen predlog Ministarstva unutrašnjih poslova da se taj zakon izmeni.

Ukazuje da su žene iz "Sigurne kuće" još u junu pokrenule inicijativu za izmenu Zakona, jer kako podvlači žene mesecima sede čekajući da se neke procedure završe.

Ističe da je neophodna saradnja svih delova društva u rešavanju problema porodičnog nasilja, i zato će, kako kaže Stanojevićeva "Sigurna kuća" sutra potpisati sporazum o saradnji sa Lekarskom komorom Srbije.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva