:

:

TV Most

Foto: EK

clock

Mart 31, 2022   16:43

0

94

Portparol EK: Evropska unija očekuje kredibilne izbore u Srbiji

Portaprola Evropske komisije, Ana Pisonero, poručila je danas da se od izbora u Srbiji očekuje da budu inkluzivni i kredibilni i da se održe u skladu sa nacionalnim zakonskim okvirom Srbije i međunarodnim standardima.

Pisonero je tako odgovorila na pitanje albanskih medija koji su tražili stav Evropske komisije tvrdeći da u izbornoj kampanji u Srbiji učestvuju osuđeni odnosno optuženi za ratne zločine pred Trinubalom u Hagu.

- EU ima jasne principe o potrebi za pomirenjem i pristupom ratnim dešavanjim. Izborni proces je u toku, naglašavamo potrebu za inkluzivnim i kredibilnim izborima koji se održavaju u skladu sa postojećim zakonskim okvirom Srbije i međunarodnim standardima. Nećemo komentaristi sve dok Posmatračka misija OEBS ne da svoje preliminarne ocene nakon izbora - odgovorila je Pisonero.

Na ponovljeno isto pitanje albanskog novinara, glavni portparol Evropske komisije, Erik Mamer, je poručio da je Evropska komisija tu da odgovori, a da se odgovor ”ne mora uvek svideti” onome ko postavlja pitanje.

Ana Pisonero je podsetila i na stav Evropske komisije da u Evropi nema mesta za poricanje genocida ili glorifikaciju ratnih zločinaca i ponovila poziv svim političkim liderima sa Zapadnog Balkana da sopstvenim primerom pokažu priznavanje onoga što se dogodilo, poštovanje žrtvama i promomovišu pomirenje u regionu.

Izvor: T a n j u g

Evropska komisijaPisoneroizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva