:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2021   11:57

0

85

Poslanici o amandmanima na izmene Zakona o ličnoj karti

Skupština Srbije nastavila je danas rad postavljanjem poslaničkih pitanja, a nakon toga i raspravom o amandmanima na izmene Zakona o ličnoj karti.

Na izmene Zakona o ličnoj karti tri amandmana je podneo Odbor za odbranu i unutrašnje poslove, a ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da je Vlada Srbije te amandmane usvojila.

"Ovaj zakon zahvaljujući vama će biti još bolji i na usluzi građanima", poručio je Vulin poslanicima u Skupštini Srbije.

Poslanik Aleksandar Marković i predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove objasnio je da je reč o preciziranju pojedinih odredbi.

On je objasnio da jedan amandman predstavlja usklađivanje sa članom 8. zakona kojim je propisano da se upisuje podatak o prebivalištu ako obrazac lične karte sadrži čip.

Kako je naveo, Odbor je predložio da se isti podatak upiše i u ličnu kartu koja ne sadrži čip.

"Građani će i dalje moći da se opredele da li su za čipovanu ličnu kartu ili ne", naveo je Marković.

Izmenama Zakona o ličnoj karti predviđeno je da građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku, već će to činiti MUP na zvaničnoj veb stranici.

MUP će u tom slučaju, nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom, istu oglasiti nevažećom na svojoj zvaničnoj veb prezentaciji.

Druga novina se odnosi na upisivanje u čip lične karte, sertifikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

Osim toga, dopunom se predviđa i upisivanje kvalifikovanog sertfikata za elektronski potpis, čime lična karta de fakto postaje i sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog nivoa pouzdanosti.

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bilo i da za lica starija od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.

Skupština potvrdila mandat Radovanu Arežini (SPS)

Skupština Srbije potvrdila je danas mandate novom poslaniku iz Socijalističke partije Srbije Radovanu Arežini, koji je odmah potom položio zakletvu.

Arežina je izabran za poslanika jer je prethodno Jelica Sretenović iz SPS podnela ostavku.

Poslanici danas raspravljaju o amandmanima na izmene Zakona o ličnoj karti, a od 16.00 časova će postavljati pitanja Vladi Srbije, posle čega će obaviti i glasanje o tačkama dnevnog reda.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva