:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2020   14:43

0

130

Poslanici o slobodi medija i radu REM-a, ali ne i o kandidatima

Tokom rasprave u Skupštini Srbije koja bi trebalo da izabere dva nova člana Regulatornog tela za elektronske medije (REM) više se govorilo o slobodi medija i radu tog tela kojim su nezadovoljni i predstavnici vlasti i predstavnici opozicije.

Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić upoznao je poslanike sa postupkom koje je taj odbor spoveo pre nego što je listu kandidata uputio skupštini na raspravu.

Krlić je podsetio da su članovi REM-a Đorđe Vozarević i Goran Peković podneli ostavke i da se sada biraju dva od predložena četiri kandidata sa kojima su obavljeni razgovori.

Poslanik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Đorđe Vukadinović ukazao je da radom REM-a nisu zadovoljni ni vlast ni opozicija, ali da to ne govori da to telo radi nezavisno i dobro.

"REM je svesno ili nesvesno prihvatio ulogu da prima udarce i bude simbol nezadovoljstva medijskom slikom. Formalno gledano jesu najodgovorniji, međutim, mislim da su se oni opredelili, da li u dogovru sa vlastima ili ne, da se ne mešaju u svoj posao i najčešće nisu radili ništa", rekao je Vukadinović.

Takvo ponašanje REM-a, ocenio je Vukadinović, odgovara vlastima, jer je njihov udeo u medijima najveći.

Vukadinović je podsetio da se uloga REM-a ne tiče samo javnih servisa, već svih emitera, i na lokalnom i na nacionalnom nivou.

"Besplatno oglašavanje za učesnike izbora"

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je da je sloboda medija presudna za razvoj demokratije, a REM je, kaže, telo koje treba da obezbedi da mediji izvrše tu ulogu i da pravovremeno i istinito informišu javnost.

Đurić je ocenio da u srpskom društvu vrlo malo ima informisanja i skoro sve je, smatra, propaganda.

Istakao je i da primenu profesionalnih standarda moraju da sprovode i privatni mediji koji, kako kaže, takođe imaju obavezu prema građanima, jer je javno informisanje delatnost od javnog interesa.

"Poštovanje zakona važi za sve medije bez obzira na vlasništvo", rekao je Đurić.

Ukazao je da su izborne kampanje "advertajzing biznis težak oko 7,8 miliona evra", a najviše novca odlazi na televizije sa nacionalnom ferkvencijom.

Prema njegovim rečima, tu se dodatno učvšćuje sprega politike i medija što ugrožava demokratiju i slobodu medija.

Đurić je predložio da se učesnicima izbora omogući besplatno oglašavanje.

Mihailović: Rešenost za unapređnje izbornih uslova" 

Poslanica Socijaldemokratske partij Srbije Nataša Mihailović navela je da današnjim izborom dva člana REM-a vladajuća koalicija još jednom pokazuje rešenost za unapređenje izbornih uslova i spremnost da izađe u susret onome što je bila glavna zamerka - rad REM-a i nedostajući članovi.

"Da li će REM bolje raditi zavisi isključivo od članova, na njima je da u potpunosti poštuju zakon", rekla je Mihailović.

Dodala je da će se u sledećem sazivu menjati set medijskih zakona, navodeći da je medijska startefgija već usvojena. I strategija i medijski zakoni su, kaže, pokazatelji brzine medijskih reformi.

Komlenski: REM radi na štetu nacionalnih televizija

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski je govorio o televiziji N1 i radu REM-a.

Komlenski kaže da je REM ćutao na ponašanje SBB-a i rad "kvazi perkograničnih televizija, što je bilo u interesu te grupacije".

On je ocenio da je REM radio na štetu građana i nacionalnih televizija koje su registrovane u Srbiji.

"Kada se podvuče crta došli smo do zaključka da je N1 registrovana u Luksemburgu, da imaju svoje ispostave u Sloveniji, ali ne može da se utvrdi da li je program išao do Slovenije i nazad, niti to može da utiče na pravni status i definiciju emitovanja i reemitovanja", rekao je Komlenski.

Komlenski je rekao i da se boji da dva nova člana neće poboljšati rad REM-a i da je potrebno da se menja zakonska regulative u vezi sa njihovim radom.

"REM ne odlučuje ko će pobediti na izborima" 

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević naveo je da već nekoliko meseci traje hajka i histerija koja je, kaže, usmerena od jednog dela opozicije koja nema ni program, ni političke ideje.

Milićević smatra da taj opozicioni blok želi da se vrati osam godina unazad i da se bavi uređivačkom politikom medija.

"Mi kao predstavnici političkih stranaka treba da pomognemo radu nezavisnih tela da ojačaju svoj rad, a ne da ih guramo u politički ring. Naš posao je da podržimo REM da radi po zakonu, a ne da tumačimo zakone onako kako nekom pojedinačno odgovara", rekao je Milićević.

Naveo je da REM nije politički subject i nije učesnik na izborima, niti odlučuje ko će pobediti.

Na kritike evroposlanika da su zabrinuti za demokratiju i slobodu medija, Miilićević poručuje da nema razloga i da vlast čini sve da izborni uslovi budu što bolji.

"Licemerno je da bilo ko iz Evrope koji danas govori o slobodi medija nije rekao ništa 2011.godine kada je Verica Barać istakla da postoji ozbiljna zabrinutost", rekao je Milićević.

Dodao je da je vrhunac farse što slobodom medija "bave oni čije su pristalice fizički nasrtale na novinare jer su im postavljali pitanja koja im ne odgovaraju ili im ne odgovara njihovo prisustvo".

Milićević je takođe rekao da pres kliping u poslednjih šest meseci demantuje opoziciju da ih nema u medijima, kao ni na javnom servisu.

Istakao je i da je saglasan da izborne liste učestvuju u debatama, ali ne i oni koji će bojkotvati.

Izvor: Танјуг

Skupština SrbijeREM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva