:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2020   17:50

0

183

Poslanici: Opravdani razlozi za odlaganje platnih razreda

Poslanici većine u Skupštini Srbije razumeli su potrebu da se primena novog sistema plata u javnom sektoru odloži za 1. januar 2022. godine, ocenjujući da su razlozi koji su uslovljeni pandemijom korona virusa opravdani.

Poslanik Srpske napredne stranke Nemanja Joksimović govorio je u svom izlaganju o izmenama Zakona o državnim službenicima kojima se, kako je objasnio, početak primene obaveznog sprovođenja javnog konkursa za rad na određeno vreme utvrđuje za 1. januar 2023.

Prema njegovim rečima, rok je usklađen sa novim vidom kontrole zapošljavanja koji je predviđen Zakonom o budžetskom sistemu.

“Do sada je za svakog novozaposlenog moralo da se dobije odobrenje vladine komisije, a od 2021.godine do 2023.godine sve institucije, sve ustanove i preduzeća moći će o zapošljavanju da odlučuju sami shodno svojim potrebama i novcu kojim raspolažu”, rekao je Joksimović.

On je dodao da je jedino ograničenje da ne može da se zaposli više od 70 odsto novih radnika od broja zaposlenih koji su prethodne godine otišli iz tih institucija.

Poslanik SNS-a je podsetio i da su se plate u javnom sektoru povećavale u kontinuitetu od 2016.godine, pri čemu nije bila ugrožena fiskalna stabilnost, pa je tako povećanje 2016.godine iznosilo od dva do četiri odsto, 2017.godine od tri do šest odsto, 2018. godine od pet do 10 odsto, 2019.godine od sedam do 12 odsto, dok je za 2020.godinu obezbeđeno povećanje od 8 do 15 odsto.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević je istakao da su socijalisti stava da je jako važna reforma javne uprave i da je posebno važan deo reforme koji se odnosi na sistem plata koji teba da omogući pravednije vrednovanje rada sa aspekta obrazovanja i kvaliteta efektivnosti na radu.

“Ali pre svega polazeći od one teze za isti posao ista plata”, podvukao je Milićević.

Podsetio je da su plate u javnom sektoru još uvek uređene čitavim nizom zakona i zbog različitog platnog modela dovode do neujednačenosti u pravima, neusaglašenosti, netransparentnosti i nepravičnog sistema.

“Zato uređenje sistema plata u javnom sektoru predstavlja značajan zadatak za Vladu Srbije”, poručio je Milićević.

On je dodao da su socijalisti saglasni sa povećanjem plata u javnom sektoru od 3,5 odsto početkom godine i još 1,5 odsto u aprilu. Takođe je ukazao da postoje visokoobrazovani mladi koji primaju 40.000 dinara, a onda dežurni kritičari koji su protiv povećanja plata kažu da mladi odlaze.

“Kako ćete zadržati te mlade ljude? Tako što ćete im omogućiti da rade u lokalnim samouprava za 40.000 dinara?, upitao je Milićević.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starečević rekao je da ta stranka podržava predložene zakone i da je jasno da je pandemija koorna virusa odložila primenu novog sistema plata.

“Čitava situacija je postala složena i dovela je do toga da su se mnoge aktivnosti državne uprave, javnog sektora u celini odvijale u otežanim okolnostima i zato je bilo potrebno odlaganje rokova”, rekao je Starčević.

Poslanica SDPS Danijela Veljović rekla je da se o reformi plata mnogo govorilo do sada, navodeći da je bilo izvesnih promena u vidu uređivanja kroz koeficijente koji predstavljaju vrednost poslova koji se obavljaju u istom zvanju.

“Ali toliko puta pominjani platni razredi u javnoj upravi neće danas biti uređeni ovim zakonom, jer se radi o produžetku rokova. Razlog jeste jak. Usled složenosti situacije u zemlji zbog pandemije bilo je nerealno očekivati da se sprovedu sve konkretne aktivnosti potrene za prelazak na nov sistem plata u 2021.godini”, ocenila je Veljović.

Prema njenim rečima, stav SDPS jeste da sistem zarada i zaposlenih u javnom sektoru ne sme biti haotičan iz razloga što jedan tako važan sistem, koji je uređen, predstavlja i osnovni stub funkcionalne države.

“Reforma zarada i zaposlenosti jeste i veliki stručni, ali i politički izazov”, zaključila je Veljović.

Izvor: Танјуг

Skupština Srbijeplatni razredi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva