:

:

TV Most

clock

Septembar 17, 2019   18:40

0

205

Poslanici završili načelnu raspravu o produžavanju roka

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelnu raspravu o Predlogu o izmenama zakona o visokom obrazovanju, a 18. vanredno zasedanje nastaviće se sutra od 10.00 razmatranjem Predloga autentičnog tumačenja odredbe člana 2. Zakona o potvrđivanju ugovora o izmenama i dopiunama finansijskih ugovora između Srbije i EIB-a.

Tokom načelne rasprave, poslanici vladajuće većine naveli su da će podržati predlog da se "starim studentima“ produži rok za završetak studija još dve godine po programu po kojem su upisali fakultete, dok su se poslanici Srpske radikalne stranke zalagali za to da se ne propisuje rok za završetak studija navodeći da niko nikome ne može da ospori pravo da završi studije po programu po kojem je upisan kada to hoće.

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je studentima na koje se zakon odnosi da se uozbilje i požure kako bi u naredne dve godine završili svoje studije i time doprineli kvalitetu obrazovanih ljudi u Srbiji.

"Nemam ništa protiv da im se pomogne, ali sve ima kraj. Da su ovi studenti u svakom roku davali po jedan ispit, do sada bi završili studije“, kazao je Šarčević.

U obrazloženju koje je Vlada Srbije dostavila Skupštini navodi se da je zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine potrebno izmeniti u delu koji se odnosi na propisane prelazne rokove za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija za studente koji su upisani na studije do 10. septembra 2005. godine.

Kako se navodi, "stari studenti“ koji još nisu završili studije, propisivanjem novih rokova i pravila studija, imaće priliku da svoje školovanje nastave i završe po starom nastavnom planu i programu u periodu u trajanju od dve školske godine.

Utvrđenim novim rokovima završetak tih studija predviđen je do kraja školske 2020/2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka do kraja 2021/2022. godine.

U obrazloženju za drugu tačku dnevnog reda, o kojoj će poslanici sutra raspravljati, navodi se da odredbu člana 2 treba razumeti tako da se zakon primenjuje i na sve finansijske ugovore koje je Evropska investiciona banka (EIB), kao zajmodavac, zaključila s pravnim subjektima sa sedištem u Srbiji, kao zajmoprimcima, koji imaju svojstvo naručioca u smislu Zakona o javnim nabavkama.

Izvor: Танјуг

poslaniciSkupština Srbije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva