:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 22, 2024   22:38

0

38

Poslanici završili raspravu, glasanje zakazano za sutra u 10 časova

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, a glasanje je zakazano za sutra u 10 časova. 

Rasprava koja je trajala jedanaest sati protekla je mirno i poslanici su uglavnom govorili o izborima i razgovorima koji su se vodili između vlasti i opozicije, na inicijativu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, o preporukama ODIHR-a i zahtevima opozicije koji su se ticali poboljšanja izbornih uslova.

Poslanici vladajuće koalicije su istakli da su oni pokazali dobru volju i suštinsku želju za dijalogom ispunivši zahteve opozicije da bi ona izašla na izbore.

Izmene zakona treba da omoguće da se lokalni izbori, i to u onim lokalnim samoupravama u kojima nisu bili u decembru, održe 2. juna istovremeno sa beogradskim izborima koji su već raspisani za taj datum - što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima koji su vođeni.

Stranke opozicije Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA koje, kako su najavile, neće izaći na izbore 2. juna poručili su na sednici da za njih to "nisu izbori", dok su poslanici Narodnog pokreta Srbije, DS, Zeleno-levog fronta, Novog lica Srbije, Ekološkog ustanka i Pokreta slobodnih građana najavili da će nastupiti na izborima pod sloganom "Biram borbu".

Ranije danas, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je na sednici Skupštine Srbije da niko ko drži do časti ne bi tvrdio da aktuelna vlast nije primenila nijednu preporuku ODIHR, jer su, kako je rekao, od 2019. do 2022. primenjene 54 preporuke.

On je zapitao opoziciju zašto nisu sproveli nijednu preporuku ODIHR dok su oni bili na vlasti.

"Napravili smo 54 koraka u odnosu na ono što ste vi uradili kada ste bili na vlasti i tada je rezultat bio nula. Raspoloženi smo da primenimo i sve ostale preporuke ODIHR i o tome ćemo razgovarati i narednih dana, a jedna od njih je da jedan birač može da podrži sve izborne liste", rekao je Jovanov.

"Za 12 godina opozicije, vi niste uspeli da pronađete 17.000 ljudi koji će da vam čuvaju kutije. To je bila osnovna obaveza svake ozbiljne političke stranke u periodu o kome pričate. Svi zajedno ne možete da pokrijete tri okruga i onda tražite u drugima krivce za to što nemate organizaciju", rekao je Jovanov.

On je naveo da će se razgovarati i o komisiji koju je opozicija tražila da vrši kontrolu biračkog spiska, kao i o medijima jer, kako je rekao, ''nisu zadovoljni načinom na koji izveštava RTS''.

Jovanov navodi da ''na RTS prikazuju potpuno iskrivljenu realnost'', dodajući da je to ''možda zato što su urednici iz bivše garniture".

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović tvrdio je da su izbori 17. decembra bili "prepuni neregularnosti", kao i da nijedna ODIHR-ova preporuka nije sprovedena.

Stefanović tvrdi i da nema mogućnosti za slobodne izbore.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da će i one opozicione stranke koje su pristale na izbore odustati od njih ako se veoma brzo ne ispune njihovi zahtevi, pre svega u vezi kontrole i ažuriranja biračkih spiskova.

On je rekao da su tri zahteva opozicije prihvaćena, ali samo deklarativno, jer još nisu dobili mogućnost kontrole i ažuriranja biračkih spiskova, već samo uvid.

Lutovac je rekao da je zahtev opozicije da građani koji su u poslednjih godinu dana upisani u birački spisak u Beogradu ne mogu da glasaju u prestonici.

Predsednik DS rekao je i da nisu zadovoljni izveštavanjem javnih servisa.

"Predložili smo 25. oktobra prošle godine da se članovi REM-a pojedinačno razreše zato što je medijska slika u Srbiji katastrofalna. Ponovo ćemo podneti taj zahtev", rekao je Lutovac.

Gujon Lazoviću: Idealizujete zapad koji ne poznajete

Poslanik na listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Arno Gujon obratio se večeras poslaniku Zeleno-levog fronta Radomiru Lazoviću rekavši mu da idealizuje zapad koji, kako je rekao, ne poznaje.

"I pošto vi idealizujete zapad koji očigledno ne poznajete iako boravite u Bundestagu, u Nemačkoj, u Strazburu, u Francuskoj. Pitali ste me da li se u mojoj državi u kojoj sam se rodio poštuju zakoni, pa vi bi trebalo da znate taj odgovor. Nisu se poštovali zakoni 1999. godine kad država u kojoj sam se rodio nije poštovala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i bombardovala ovu zemlju", rekao je Gujon.

Gujon je primetio da Lazović koristi termin "NATO intervencija", poručujući mu da to nije bila intervencija nego agresija.

"Kada govorite o zapadu, ja ne poznajem ni jednu zemlju na zapadu gde opozicija ima dve TV stanice, pet nedeljnika, tri tabloida. To ne postoji nigde. Ali znate šta postoji na zapadu, evo u toj Francuskoj? Ta demonizovana opozicija sada vodi u svim anketama i dobiće prema svemu sudeći preko 30 odsto na narednim izborima dok vaše zelene stranke, prijateljske i bratske, dobiće ispod 5 odsto", rekao je Gujon.

Iako imaju ogromnu podršku, kao i vi ovde, nevladinog sektora i mnogih drugih medija, kvalitet se ne meri na osnovu toga da li idete često u medije, nego da li se vaš narod slaže sa vašim predlozima, dodao je Gujon.

"Očigledno se srpski narod ne slaže sa vama. I završiću sa još jednom porukom. Da, u pravu ste, ja nemam nikakve srpske krvi u sebi. Ali vidite, Srbija teče mojim venama. I zato svugde, ne samo ovde, nego i u Francuskoj, i u Nemačkoj, i u drugim zemljama, ja branim ovu zemlju, ja branim ovaj narod, zato što u to verujem. I hvala svima koji su to prepoznali", poručio je Gujon.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je saopštila da su konstatovane ostavke nekoliko poslanika, među kojima su Miloš Vučević i Nikola Selaković.

Prema njenim rečima, konstatovane su i ostavke Marije Vojinović, Slavice Škrbić, Predraga Bandića i Nastasje Baković.

Brnabić je kazala da će njihova poslanička mesta biti popunjena u skladu sa procedurom.

Brnabić je, u skladu sa Poslovnikom, navela da će se danas raditi i posle 18 časova.

Predložene izmene predviđaju da se odluka o raspisivanju izbora donosi najranije 150 dana, umesto 120 dana, a najkasnije 45 dana od dana pre isteka mandata odbornika, a da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može proći manje od 30 umesto 45 dana, ni više od 60 dana.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima ušle su u subotu u skupštinsku proceduru sa 184 potpisa narodnih poslanika.

Predlog su podržali poslanici vladajuće koalicije, Zeleno-levi front, Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, Ekološki ustanak, samostalni poslanici Pokreta slobodnih građana, kao i poslanici SDA Sandžaka i Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija.

Izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima se donose kao rezultat razgovora između vlasti i opozicije sa ciljem da se objedine lokalni i beogradski izbori 2. juna.

Šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov odgovorio je šefu poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslavu Aleksiću, koji je isticao dobre rezultate opozicije 17. decembra na izborima u pet beogradskih opština, da opštine koje je pobrojao - Stari Grad, Vračar, Voždovac, Novi Beograd, Savski Venac, zapravo daju odgovor zašto su izgubili u Beogradu.

"Kada pogledate broj birača koji ima upravo ta Palilula koju ne spominjete, Obrenovac, Lazarevac, Mladenovac i tako dalje, i uporedite sa tim rezultatima koje ste pročitali, onda ćete videti zašto u Beogradu ne možete da pobedite", odgovorio je Jovanov Aleksiću.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić upozorila je Aleksića, kako je rekla, samo zarad toga da ne ispadne da vređamo i diskriminišemo određene stanovnike Beograda, da ne zaboravi da su Beograd i Obrenovac, Mladenovac, Barajevo, Sopot, Lazarevac, Surčin.

Aleksić je naveo da je opozicija na izborima 17. decembra na Starom Gradu osvojila 54 odsto glasova, Vračaru 55 odsto, Savskom Vencu 51 odsto, Novom Beogradu 45 odsto, Zvezdari 46 odsto, Voždovcu 40.

Odgovarajući Aleksiću, Jovanović je takođe rekao da nije fer što optužuje vlast za odugovlačenje u pregovorima za izborne uslove.

"Trajalo je toliko zato što ste međusobno pokušavali da se izborite za što bolju poziciju pred građanima ili već u javnosti ili šta je već bila tema pa smo imali situaciju da nam se desetak ili petnaest puta dnevno čitaju jedan isti govor u nedogled sa sve istim naglašavanjem stvari", rekao je Jovanov.

On je dodao da ODIHR preporuke koje je dobila Srbija nisu dokaz da izbori nisu valjali, pošto ODIHR preporuke ima Nemačka i SAD, pa im "ne pada im na pamet da ih realizuju".

Aleksić izjavio je da je prvi put u njegovoj poslaničkoj karijeri na dnevnom redu Skupštine Srbije zakon iza koga je stala i opozicija zapravo predlog zakona.

"Naravno da je to nešto što jesmo mi tražili u okviru izbornih uslova i naravno da smo to tražili mnogo ranije i naravno da ste nam pojeli vreme od 20. marta i niste to uradili nama. To ste uradili građanima Srbije, uradili ste svim onim ljudima koji su glasali u decembru za nas, preko milion glasača u Srbiji", rekao je Aleksić.

On je ponovio tvrdnje da su izbori 17. decembra pokradeni.

Poslanik "Mi - glas iz naroda" Branko Pavlović ocenio je da je neustavan predlog da se menja ustavni zakon za sprovođenje Ustava iz 2006. godine koji je, kako je rekao, davno "odigrao svoju ulogu u pravnom sistemu".

On je naveo da je spajanje beogradskih i lokalnih izbora, po njegovom mišljenju, na granici ustavnosti, ali da su ga prihvatili, iako ta mera ne rešava problem migracije birača.

Govoreći o Komisiji za kontrolu biračkog spiska koja se formira na zahtev opozicije, Pavlović je kazao da radna tela nemaju izvršna ovlašćenja i da je to za tu poslaničku grupu prihvatljivo.

Smatra i da je u ovim procesima moguće popraviti izborne uslove.

Jovanov: Primenili smo 54 preporuke ODIHR-a

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas na sednici Skupštine Srbije da niko ko drži do časti ne bi tvrdio da aktuelna vlast nije primenila nijednu preporuku ODIHR, jer su, kako je rekao, od 2019. do 2022. primenjene 54 preporuke.

On je zapitao opoziciju zašto nisu sproveli nijednu preporuku ODIHR dok su oni bili na vlasti.

"Napravili smo 54 koraka u odnosu na ono što ste vi uradili kada ste bili na vlasti i tada je rezultat bio nula. Raspoloženi smo da primenimo i sve ostale preporuke ODIHR i o tome ćemo razgovarati i narednih dana, a jedna od njih je da jedan birač može da podrži sve izborne liste", rekao je Jovanov.

"Za 12 godina opozicije vi niste uspeli da pronađete 17.000 ljudi koji će da vam čuvaju kutije. To je bila osnovna obaveza svake ozbiljne političke stranke u periodu o kome pričate. Svi zajedno ne možete da pokrijete tri okruga i onda tražite u drugima krivce za to što nemate organizaciju", rekao je Jovanov.

On je naveo da će se razgovarati i o komisiji koju je opozicija tražila da vrši kontrolu biračkog spiska, kao i o medijima jer, kako je rekao, 'nisu zadovoljni načinom na koji izveštava RTS'.

Jovanov navodi da 'na RTS prikazuju potpuno iskrivljenu realnost', dodajući da je to 'možda zato što su urednici iz bivše garniture'.

Narodni poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da se došlo u ovu situaciju nakon 17. decembra i 'izbora prepunih neregularnosti' što su, kako tvrdi, 'potvrdile brojne posmatračke misije'.

On je izneo i tvrdnju da je vlast i posle izbora nastavila da nelegalno dovodi birače i da nijedna ODIHR-ova preporuka nije sprovedena.

Poručio je da nema mogućnosti za slobodne izbore i optužio vlast da nastavlja sa, kako je rekao, 'prisilnim grupnim glasanjem, kupovinom glasova, ucenjivanjem birača'.

Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2.juna

Jovanov je obrazložio predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

"Predlogom se predviđaju sledeće izmene zakona o lokalnim izborima, da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, do sada je bilo 120 dana. Da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana, do sada je bilo 45", objasnio je Jovanov na sednici Skupštine Srbije.

On je naveo da se dodaje novi član kojim se reguliše koordiniranost provođenja izbora za odbornike Skupštine grada i odbornike Skupštine gradskih opština.

"Često je unosilo konfuziju i nerazumevanje kako i da li postoje u gradovima koje imaju gradske opštine, kao što su Beograd, Niš, Požarevac, dakle, da li na biračkom mestu imamo dva biračka odbora za izbore koje su gradski i opštinski, ili jedan birački odbor i tako dalje. Sada se to reguliše zakonom i treći član reguliše pitanje stupanja na snagu ovog zakona. Kaže se da će stupiti na snagu narednog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije", rekao je Jovanov.

Jovanov je kazao da se izmene zakona donose kao posledica razgovora koji su vođeni u prethodnim nedeljama između predstavnika poslaničkih grupa u Narodnoj Skupštini Republike Srbije zajedno sa predstavnicima iz nevladinog sektora.

"Zahtev je bio da izbori budu održani u isto vreme. Čitaćemo kasnije i stenograme ko je šta tražio. Traženo je da to bude 2. juna. Ovo nije naš predlog, formalno jeste naš, ali faktički ovo je predlog koji je predložen od strane opozicionih stranaka", rekao je Jovanov.

Jovanov je istakao da je ovo trebalo da bude kompromis koji će na neki način zatvoriti to pitanje kada će biti izbora i zahtevano je da budu, kako je ponovio, u istom danu - da budu 2. juna.

"Ovim izmenama i dopunama omogućićemo glasanje 2. juna u Gradu Beogradu i svim onim lokalnim samoupravama koje u decembru nisu imale izbore", zaključio je Jovanov.

Brnabić izrekla opomenu Srđanu Milivojeviću

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izrekla je večeras opomenu poslaniku Demokratske stranke Srđanu Milivojeviću pošto ga je prethodno upozorila da ne govori van tačke dnevnog reda.

Brnabić je objasnila da mu opomenu izriče u skladu sa članom 109.

"Pustila sam vas da pokušate sami sebe da smirite, da se dovedete u red, molila vas, kumila vas i sada vam izričem opomenu", rekla je Brnabić na sednici parlamenta na kojoj poslanici već deset sati raspravljaju o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima.

Milivojević je govorio o ubistvu Slavka Ćuruvije, kao i o "prodaji Kosova".

Izvor: RTV, T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva