:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2023   9:14

0

104

Poslednji dan dogovorenog primirja; Izrael i Hamas zabrinuti zbog lista za oslobađanje talaca

Četvrti dan primirja izrelske vojske i Hamasa. Razmenjeno još 17 izraelskih talaca i stranih državljana za 39 palestinskih zatvorenika. Hamas je voljan da oslobodi još talaca, ali traži puštanje više palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Benjamin Netanjahu kaže da je otvoren za produžetak prekida vatre. Sa druge strane, naglašava da će se, po okončanju primirja, kopnena operacija nastaviti "u punoj snazi".

Poslednji dan dogovorenog primirja; Izrael i Hamas "izrazili zabrinutost" u vezi sa listama zatočenih za oslobađanje

Rojters: Izrael i Hamas "izrazili zabrinutost" u vezi sa spiskovima

Izrael i Hamas "izrazili su zabrinutost" zbog spiskova izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika koji bi danas trebalo da budu pušteni u ponedeljak, rekao je za Rojters katarski zvaničnik upućen u to pitanje.

Neimenovani zvaničnik je dodao da katarski posrednici rade sa Izraelom i Hamasom na rešavanju problema i izbegavanju kašnjenja.

U prethodna tri dana primirja Izrael je dostavio imena palestinskih žena i tinejdžera koje će pustiti iz zatvora, a Hamas će dostaviti imena izraelskih civilnih talaca koje će osloboditi najmanje 12 sati pre puštanja na slobodu.

Netanjahuov kabinet "procenjuje" današnji spisak talaca za oslobađanje

Iz kabineta izraelskog premijera kažu da su u toku razgovori u vezi sa spiskom talaca u Gazi koji bi danas trebalo da budu pušteni a koji je primljen preko noći i koji se "procenjuje“.

"Dodatne informacije će biti izdate kada to bude moguće“, rečeno je iz kabineta u ime Gala Hirša, vladinog koordinatora za taoce.

Kako naglašava Tajms ov Izrael, nije odmah jasno o čemu se razgovara i da li Izrael ima problema sa spiskom, koji navodno uključuje 11 otetih.

Time je zaokružena lista od 50 talaca koji će biti oslobođeni u četvorodnevnom primirju, koje se još može produžiti ako Hamas oslobodi dodatne taoce.

Izrael dobio listu poslednjih 11 talaca koji će biti oslobođeni

Četvrtog, poslednjeg dana dogovorenog primirja Izrael je dobio listu poslednjih 11 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni, nakon 52 dana provedena u zatočeništvu Hamasa.

Palestinska militantna organizacija obavezala se u okviru dogovora o prekidu vatre da oslobodi ukupno 50 žena i dece koji su kidnapovani u Gazi, u zamenu za oslobađanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora, osim u slučaju da dogovor bude produžen pod novim uslovima.

Hamas je saopštio u nedelju da je trećeg dana prekida sukoba s izraelskom vojskom, oslobodio 13 izraelskih talaca, kao i četvoro stranaca - troje tajlandskih i jednog ruskog državljanina.

Izraelska vojska saopštila je, međutim, da je oslobođeno 14 Izraelaca i troje stranaca i da su predati Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

U saopštenju objavljenom u nedelju uveče, Hamas je rekao da želi da produži primirje i nakon isteka četvorodnevnog primirja, u nastojanju da se iz izraelskih zatvora oslobodi veci broj Palestinaca.

Dogovoreno primirje većc uključuje odredbu o produženju za jedan dodatni dan za svakih deset talaca koje Hamas pristane da oslobodi.

Demonstranti na dva sata blokirali Menhetenski most

Više od 1.000 propalestinskih demonstranata i pripadnika jevrejskih levičarskih organizacija, blokiralo je u nedelju na dva sata Menhetenski most u Njujorku pozivajući na trajni prekid vatre između Izraela i Hamasa.

Saobraćaj je bio zaustavljen u oba pravca, a policija je savetovala vozačima da koriste alternativne pravce, preneli su američki mediji.

Kako je objavljeno na nalogu grupe ''Jevreji za rasnu i ekonomsku pravdu'', demonstranti su uzvikivali parole kao što su: "Prekid vatre odmah, ne genocidu" i "Predsedniče Bajden, izaberite stranu".

Među organizatorima protesta su i organizacije ''Jevrejski glas za mir'' i ''Rabini za prekid vatre''.

Hamas je pustio još 17 talaca, među kojima su tri strana državljana. Među oslobođenima je i četvorogodišnja Abigejl Idan koja je ostala bez oba roditelja u napadu palestinske paravojske 7. oktobra.

Abigejl ima dvostruko, američko i izraelsko državljanstvo. Predsednik SAD Džozef Bajden zahvalio je katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu el Taniju na posredovanju koje je pomoglo oslobađanju.

Druga grupa od 39 Palestinaca puštena je iz izraelskih zatvora u okviru sporazuma o primirju.

Hamas drži još 195 osoba, od toga su 27-oro deca. Voljni su da u produženom primirju oslobode još talaca, ali traže puštanje većeg broja zarobljenih Palestinaca.

Na okupiranoj Zapadnoj obali, održan je masovni doček nove grupe od 39 Palestinaca oslobođenih iz izraelskih zatvora.

Benjamin Netanjahu rekao je da je američkom predsedniku Džozefu Bajdenu da je otvoren za produžetak sadašnjeg primirja, ali da će, kada se ono završi, kopnena operacija vojske nastaviti "u punoj snazi."

Pauza u borbama prilika je da se dostavi preko potrebna humanirna pomoć. Trećina stanovnika nije dobila osnovne potrepštine. Još 120 kamiona pomoći prešlo je iz Egipta u Gazu, uključujući četiri sa gorivom i plinom. Ogromni su redovi ispred benzinskih stanica.

Izraleska vojska ponovo je upozorila Palestince da ne putuju u severni deo Gaze, što je najava još jačih borbi kada se primirje završi.

U Dženinu i Nablusu na Zapadnoj obali Izraelci nastavljaju racije, stradalo je osmoro Palestinaca. Od početka rata, izraelska vojska bacila je 40.000 tona bombi na Gazu. Raseljeno je 80 odsto stanovništva.

Izvor: RTS, agencije; Foto: EPA EFE

IzraelGazaHamasprimirjerazmena talaca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva