:

:

TV Most

clock

Septembar 07, 2023   12:41

0

80

Potpisan Memorandum o privrednoj saradnji države Ohajo i PKS

Privredna komora Srbije i Departman za razvoj Ohaja potpisali su danas u Beogradu Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti ekonomskog razvoja sa ciljem jačanja i unapređenja privrednih veza.

Dokument su potpisali direktor sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović i direktorka Departmana za razvoj Ohaja Lidija Mihalik.

Vesović je istakao da je ovo izuzetno važan dokument za bilateralnu saradnju i ekonomske američko - srpske odnose i naglasio da je u pitanju prvi zvanični dokument kakav je PKS poptpisala sa jednom takvom institucijom koja se bavi ekonomskim pitanjima.  

"Naša saradnja dobija i novu, civilnu dimenziju saradnje.  Ovo je važna poruka i za američke i srpske privrednike, veća podrška, više informacija. Radićemo na tome da u toku sledeće godine imamo delegacije koje će uzajamno posetiti ove dve zemlje", rekao je Vesović.  

Ono što je važno, dodao je, jeste da u ekonomskim odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država dominira sektor usluga, onaj najmoderniji i najnaprediniji, a izvoz naše zemlje u SAD beleži suficit. 

"Ono što je specifično za Ohajo - postoji dugoročno dobra politika i klima razumevanja, koja će kroz ovaj oblik saradnje doprineti da se iskoristi pun potencijal, da se poveća broj investicija. Reč je o više od 600 kompanija i četiri milijarde evra investicija. Goodyear je primer takve dobre saradnje, a pred nama je posao da u narednom periodu materijalizujemo ovo što smo danas započeli", rekao je Vesović.  

Mihalik je istakla da se danas proslavlja otvaranje jednog novog poglavlja u saradnji Ohaja i Srbije. 

"Ovo je moj prvi dolazak u Srbiju i hvala svima koji su učinili da se osećam izuzetno dobrodošlo. Upoznala sam jako puno ljudi, probala divnu srpsku hranu, upoznala malo kulture. Ohajo ima specijalni odnos sa vašom zemljom još od 2006. kada je uspostavljena saradnja Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije", rekla je Mihalik. 

Memorandum koji smo potpisali danas, dodala je, stvara temelje za porširenje  saradnje van borbenih polja i priliku da pokažemo da možemo da pomognemo i ljudima i zajednicama. 

"Memoranum koji smo potpisali danas je nešto što pokazuje koliko smo posvećeni ovim principima i predstavlja temelj za dalju saradnju, razvoj ekspertiza, i zajedničkih praksi. Zahvalna sam svima koji su zajedno radili na razvoju ovog sporazuma kao i liderima. Posebno želim da zahvalim kompanijama koje će zapravo dati život ovom sporazumu", istakla je Mihalik. 

General-major Džon Heris, koji predvodi državnu delegaciju Ohaja u poseti Srbiji, rekao je da već 18 godina države imaju odličnu saradnju u vojnoj oblasti koja nastavlja da raste i da jača.

"Kako jačamo naše odnose u industriji, privredi i ekonomiji uopšte, kao i odnose akademskih institucija, jačamo razvoj saradnje izmeđi organizacija civilnog društva. To poverenje koje smo izgradili sa našim prijateljima iz Vojske Srbije je  zarazno i proširiće se u pozitivnom smislu i na sve ostale segmente", rekao je Heris. 

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je da partnerstvo koje je dogovoreno danas donosi nove investicije, ali i razmenu iskustava. 

"Danas je Beogradu posađeno važno seme saradnje između Srbije i Ohaja u ekonomskom svetu. Prethodnih 18 godina u odbrambenoj sferi svedoči kako partnerstvo funkcioniše", rekao je Đurić.  

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je sada njemu dodeljen zadatak da ohrabri i ostalih 49 država Amerike da slede primer Ohaja. 

"Ali, siguran sam da kada postignete ovako značajan sporazum sa velikom državom kao što je Ohajo i važnom institucijom kao što je PKS, to može doneti samo sjajne rezultate. Svesatn sam da je ovo samo početak, ali takav početak obećava da slede i drugi veliki koraci", rekao je Hil. 

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

PKSMemorandum o privrednoj saradnjiOhajo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva