:

:

TV Most

clock

Mart 10, 2022   12:31

0

152

Potpisan ugovor o izgradnji stanova za izbeglice i interno raseljene, uskoro zatvaranje kolektivnog centra na „Padalištu“

U sali Skupštine opštine Gračanica danas je potpisan ugovor kojim se omogućuje izgradnja 34 stambenih jedinica u Suvom Dolu za lica i porodice iz kolektivnog centra u naselju „Padalište“ u Gračanici, odnosno za izbeglice i interno raseljene na teritoriji opštine Gračanica. Izgradnju će zajednički finansirati Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija EU na Kosovu.

Ugovor su potpisali predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić i direktorica Danskog saveta za izbeglice (DSI) Kristen Stec, predstavnici institucija koje će biti zadužene za implementaciju projekta „Podrška trajnim rešenjima za stanovnike kolektivnih centara na Kosovu – Faza 2.

Nakon potpisivanja ugovora, predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić istakla je da je nakon dužeg vremena pronađeno rešenje za kolektivni centar „Padalište“.

„Ovo ne bi bilo moguće bez naših partnera, Ministarstva za zajednice i povratak na čelu sa ministrom Goranom Rakićem, Kancelarije EU i Danskog zaveta za izbeglice. Zbog toga im učućujem zahvalnost u ime naše opštine i u ime svih građana, a posebno budućih korisnika. Zahvalnost upućujem svima koji su dali doprinos da se ovo pitanje konačno reši, kao što su to godinama činili mediji i brojne organizacije. Rešavanje pitanja kolektivnog centra Padalište je značajno za našu opštnu, ali najvažnije za ljude kojima se trajno rešava stambeno pitanje. Ovo je jedna važna i teška ljudska priča, koja dobija pozitivan epilog“, kazala je predsednica Šubarić.

Direktorica Danskog saveta za izbeglice Kristen Stec se takođe zahvalila svima koji su dali doprinos za realizaciju ovog projekta.

„U ime Danskog saveta za izbeglice veoma sa srećna što nastavljamo saradnju sa Ministarstvom za zajednice i povratak, kao i sa Opštinom Gračanica, na projektu socijalnog stanovanja koji se fokusira na pronalaženje trajnih rešenja za raseljena lica i druge ugrožene pojedince, posebno za ljude koji trenutno borave u kolektivnom centru u Gračanici. Izuzetno smo zahvalni i EU na finansiranju ovog projekta“, rekla je Stec.

Izgradnju stambenih jedinica zajedno će finansirati Kancelarija EU na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a današnjem potpisivanju ugovora prisustvovao je ministar Goran Rakić.

„Ono što je sada najvažnije, jeste da je i formalno počela procedura da se ovim ljudima koji već dugi niz godina žive u nehumanim uslovima obezbedi sve ono što svaka normalna porodica treba da ima danas. Meni je svakako žao što do ovoga nije došlo ranije, ali ovo je upravo pokazatelj da kada zajednički pokušamo da rešimo neki problem, pozitivni rezultati su neizostavni. Xvala Kancelariji Evropske unije što zajedno sa nama pomažu u rešavanju ovako važnog pitanja ne samo za porodice koje ovde žive, već za celu opštinu Gračanica.  Svi treba da imaju pristojne uslove za život, ka tome težimo i u tom pravcu i delujemo. Ovoj deci, ovim što se danas dogodilo stavili smo do znanja da su oni važni i da je najbitnije da sve ono što je bilo loše zaborave i svoje detinjstvo nastave na mnogo lepši način. Pokušaćemo da rešimo probleme poput ovog svuda tamo gde bude bilo potrebe. Ministarstvo na čijem sam čelu aktivno učestvuje u pružanju pomoći porodicama kojima je pomoć prekopotrebna“, kazao je Goran Rakić, ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste.

Projekat predviđa izgradnju najmanje 34 stambenih jedinica za izbeglice i interno raseljene sa teritorije opštine Gračanica, pre svega za porodice kontejnerskog naselja na „Padalište“ u Gračanici, čime će nakon više od 20 godina biti stvoreni uslovi da se taj centar zatvori, a porodicama trajno reši stambeno pitanje.

Izvor: Opština Gračanica; Foto: Opština Gračanica

KiMGračanicaizradnja stanovaPadališteRakićŠubarić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva