:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 15, 2019   14:56

0

183

Potpisani sporazumi u cilju jačanja borbe protiv korupcije

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisala je danas sporazume o razumevanju sa predstavnicima sedam gradova i opština u cilju jačanja borbe protiv korupcije i jačanja transparente, inkluzivne i odgovorne lokalne uprave.

Sporazume su u Beogradu, u prisustvu ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, potpisali Niš, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Žabalj, Vračar i Stari grad.

Ružić je podsetio da je prethodni put ovaj sporazum sklopljen sa tri grada i četiri opštine i dodao da su postignuti dobri rezultati.

"Drago mi je da su ove lokalne samouprave prihvatile vašu podršku i donele nove antikorupcijske planove", rekao je Ružić.

Kao primer je naveo Sombor koji je, kako kaže, na fantastičan način pokazao da je uključenost građana u planiranju investicionog dela gradskog budžeta moguća, Raška koja je takođe napravila iskorake u pogledu inkluzivnosti u donošenju odluka...

"To svakako jeste jedan od glavnih ciljeva reforme javne uprave. Reforma javne uprave je jedan od tri karijatidna stuba naših evropskih integracija i za cilj ima da u svakom delu Srbije, u svakom poslu, svakom administrativnom postupku pre svega obezbedimo da se građani osećaju dostojanstveno, da shvate da oni nisu servis uprave već da je uprava njihov servis i da želimo da se promenimo upravo zbog njih", rekao je Ružić.

Čestitao je lokalnim samoupravama koje su ove godine potpisale sporazume sa USAID-om, pohvalio njihov dosadašnji trud i pozvao da nastave da unapređuju svoj rad kako bi se odgovaralo na zahteve i potrebe građana.

Kako je istakao, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je u velikoj meri iniciralo promenu regulative u poslednjih nekoliko godina kako bi se osiguralo da primeri dobre prakse ne budu izuzeci, već pravilo širom Srbije.

"Mi u ministarstvu nastojimo da podržimo svaki skup gde se ističu primeri dobre uprave , baš kao i ovaj danas, i zato želimo da vas i nagradimo te ćemo u okviru narednog Fonda za lokal Ministarstva da obezbedimo i poseban fond za nagrađivanje primera dobre prakse", najavio je Ružić i precizirao da će taj fond iznositi 10 miliona dinara.

Direktor Misije USAID u Srbiji Majk de la Rosa je rekao da je korpucija jedna od najvećih zabrinutosti građana, navodeći da je 57 odsto njih reklo da je korupcija proširena u Srbiji i da ima veliki uticaj na društvo.

Istakao je da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su, dodao je, najbliže građanima.

"Na lokalu se sprovode mere za borbu protiv korupcije i zadovoljni smo napretkom koji je do sada ostvaren", dodao je on.

Nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, predstavnici prve grupe lokalnih samouprava koje su se pridružile programu u novembru 2018. godine predstavili su uspešne inicijative i rezultate ostvarene tokom prve godine saradnje, a u pitanju su lokalne samouprave Vranje, Šabac, Sombor, Vrnjačka Banja, Raška, Dimitrovgrad i Sjenica.

Načelnica gradske uprave Sombora Helena Roksanić Musulin je podsetila da je taj grad potpisao memorandum o saradnji sa USAID-om o pružanju tehničke podrške u oblasti unapređenja transparentnosti, povećanja učešća građana u donošenju odluka i unapređenja efikasnosti usluga.

Navela je da je analizairano postojeće stanje i dosadašnja praksa u oblasti ušecća građana i da je konstatovano da Sombor, kao i sve druge jedinice lokalnih samouprava, imaju problem sa nedovoljnim interesovanjem javnosti da se uključe, kao i da je potrebno uneti neke inovacije u taj proces.

Na osnovu toga su, pojasnila je, kroz akcioni plan utvrdili da je potrebno da urade tri stvari od koji je prva da se postojća praksa participativnog budžetiranja, koju Sombor sprovodi od 2015. godine, unapredi organizovanjem javnih rasprava o nacrtu budžeta u svim mesnim zajednicama na teritoriji tog grada.

Kako je dodala, druga je da se u proces predlaganja projekta budžeta uključe srednje škole i njihovi učenici i treća da sve aktivnosti isprate intenzivnijom kampanjom koja će biti prilagođena ciljnim grupama koje je potrebno animirati u većoj meri.

"Za nas je od izuzetnog značaja što smo uspeli smo da animiramo srednjoškolce koji su u dva kriga glasanja odabrali projekte koji će se naći u budžetu grada Sombora za 2020. godinu", dodala je Roksanić Musulin.

Izvor: Танјуг

RužićSADSrbijajačanje borbe protiv korupcije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva