:

:

TV Most

clock

Novembar 16, 2021   16:34

0

131

Povučena optužnica protiv Ivice Todorića i 14 saradnika, Todorić poručio Plenkoviću: Kraj kriminalne vlasti

Županijsko državno tužilaštvo povuklo je danas optužnicu podignutu protiv petnaestoro okrivljenih zbog počinjenog krivičnog dela protiv privrede i dela falsifikovanja u slučaju Agrokor, saopšteno je iz Državnog tužilaštva. U optužnici u kojoj nije naveden identitet osoba protiv kojih je povučena optužnica, navodi se da je to učinjeno radi boljeg razjašnjenja stvari, preneli su hrvatski mediji.

Saopštenje je usledilo nakon jutrošnjeg privođenja više osoba među kojima su bivša tužiteljka Mirela Alerić Puklin i njen suprug, zbog sumnje da je dok je radila na slučaju Agrokor, odavale podatke optuženoj Piruški Canjuga.

Canjuga je jedna od optuženih u slučaju Agrokor zajedno sa vlasnikom te kompanije Ivicom Todorićem.

Todorić i 14 suoptuženika saradnika terete se prema optužnici da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna.

Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužilaštvo, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 miliona kuna holandskom Agrokor Investmentu BV.

Todorić: "Opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj"

Nakon što je danas iz Državnog tužilaštva u Zagrebu saopšteno da je povučena tužba protiv 15 optuženih u slučaju Agrokor, oglasio se prvooptuženi bivši vlasnik te kompanije Ivica Todorić i poručio, kako je naveo, "korupmpiranoj vlasti i premijeru" Andreju Plenkoviću da je došao kraj.

"Opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj", naveo je, između ostalog, Todorić, uveren da je do povlačenja optužnice došlo da bi se prikrila, kako navodi, blago rečeno blamaža Županijskog državnoga tužilaštva u predmetu Agrokor koji je formiran pre više od četiri godine.

Povlačenje optužnice u predmetu Agrokor usledilo je neposredno nakon jutrošnjeg hapšenja bivše zamenice županijskog državnog tužilaštva koja je bila zadužena i za optužnicu u slučaju "Veliki Agrokor".

"Kao što sam u brojnim javnim istupima od 2017. godine i tvrdio, ova optužnica protiv mene, moje porodice i saradnika koja je danas povučena nema nikakve veze s realnošću i stvarnim stanjem i obično je smeće, a kako se dokazima kojima smo u posedu i potvrdilo - napravljena je protivzakonito, na kriminalu", poručio je Todorić, preneo je hrvatski Večernji list.

"Povlačenjem ove optužnice koja je zdušno branjena na optužnom veću - ŽDO, ustvari DORH današnjim hapšenjem pravi manipulaciju kojom pokušavaju da izbegnu razotkrivanje protivzakonitih kriminalnih radnji privremene uprave Agrokora, grupe BORG, KPMG Croatia d.o.o. i nekih osoba iz ŽDO i DORHA".

Todorić kaže i da je ova manipulacija pomno promišljana sedmicama, ali veruje da hrvatski mediji i javnost na nju neće nasesti.

"Ovim putem jasno poručujem korumpiranoj vlasti koja je izdala nacionalne interese Republike Hrvatske i otela privatno vlasništvo - Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj", naveo je, između ostalog, Todorić.

Milanović: Blamaža Državnog tužilaštva

Hrvatski predsednik Zoran Milanović komentarisao je jutrošnje hapšenje više osoba, među kojima su bivša zamenica županijskog državnog tužioca u Zagrebu Mirela Alerić Puklin, njen suprug Goran i Piruška Canjuga, jedna od 15 optuženih za slučaj Agrokor zajedno sa Ivicom Todorićem i poručio da je "to blamaža Državnog tužilaštva (DORH).

Milanović je novinarima u Zagrebu rekao da je interesantan tajming i da se radi nešto da bi, kako je kazao, nešto prikrili.

Pitanje je, ističe, da li je DORH uopšte radio na slučaju hapšenja bivše ministarke Gabrijele Žalac.

''Prema navodima OLAF-a, koji je to preuzeo nakon što se u Hrvatskoj o tome nije radio ništa, predmet je bio mrtav. Tek tada je došao OLAF. Zašto se nije radilo? Verovatno da se neko zaštititi, ne mogu reći koga....", rekao je Milanović.

Uveren je da tu neko ne govori istinu, kaže Milanović i ističe:

''I da mi neko slučajno ne kaže da je ovo pritisak na pravosuđe. Ovo je pritisak na jetru i gušteraču hrvatskih građana. Ono malo poverenja građana razbijeno je kao kineska vaza i ne može je niko zalepiti. Zašto se nije radilo? Verovatno da bi se neko zaštitio, ne mogu reći ko", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Za slučaj Agrokor, Milanović kaže da je napravljena katastrofalna greška u veštačenju, jer su veštaci bili u sukobu interesa:

"To je od početka bilo osuđeno na blamažu. Šta su mislili - da advokati Todorića neće to primetiti? To je servirano njegovim advokatima", rekao je Milanović, preneo je hrvatski portal Dnevnik.

Izvor: Танјуг

AgrokorTodorićMilanovićPlenković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva