:

:

TV Most

clock

Jul 14, 2022   19:36

0

62

Požari bukte širom Evrope, od Portugalije do Grčke

U trenutku kad je Evropu zahvatio vreli talas, požari na otvorenom šire se u Portugaliji, Španiji, Francuskoj, Grčkoj i Hrvatskoj, zbog čega su neki domovi izgoreli.

U portugalskoj centralnoj oblasti Leirija vatrogasci se bore da zaustave vatru koju raspiruje i jak vetar, prenosi Rojters.

"Sreda je bila vrlo težak dan. Apsolutno je ključno da izbegnemo ovakve situacije jer dovode do iscrpljivanja vatrogasaca i svih koji se bore protiv požara, svih koji se trude da kontrolišu situaciju", kazao je premijer Portugalije Antonio Košta.

U susednoj Španiji požar je zahvatio zapadni region Ekstramadura i proširio se u pokrajinu Salamanku, zbog čega je evakuisano 49 dece iz letnjih kampova.

Lokalne vlasti su saopštile da je izgorelo više od 4.000 hektara zemlje.

U Hrvatskoj vatrogasci su se borili protiv šumskog požara uz podršku iz aviona, a u pomoć je pozvana i vojska da zaustavi vatru koja se širi oko Zadra i Šibenika.

Na jugozapadu Francuske oko 1.000 vatrogasaca, kojima pomaže šest aviona, bori se protiv dva požara na otvorenom.

"Požari i dalje nisu pod kontrolom", saopštile su lokalne vlasti Žironda, odakle je evakuisano oko 500 stanovnika.

Drugi požar bukti duž obale Atlanskog okeana u blizini dine Pilat, najveće peščane dine u Evropi, pa je iz obližnjih kampova u sredu evakuisano 6.000 ljudi, a 60 jutros.

Probleme sa vatrenim stihijama imaju i u Grčkoj, ali je požar na ostrvu Samosu u Egejskom moru, prema rečima lokalnih zvaničnika, jutros stavljen pod kontrolu.

Od danas posle podne, problem sa požarom imaju i u okrugu Preveze, 400 kilometara severno od Atine, kao i na ostrvima Eviji i Kefaloniji, dok je požar na Lezbosu delimično pod kontrolom.

Izvor: T a n j u g; Foto: Hrvoje Jelavac

Evropapožari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva