:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2022   8:24

0

216

Poziv za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu

Odbor za obnovu hrama Svetog Nikole u Prizrenu sa blagoslovom episkopa raško-prizrenskog Teodosija sakuplja sredstva za obnovu ovog hrama poznatog i kao Rajkova crkva. 

Poziv za obnovu preneo je manastir Visoki Dečani.

Rajkova crkva jedan je od hramova na Kosovu i Metohiji koji nije obnovljen nakon što je u leto 1999, posle dolaska nemačkih mirovnih snaga u Prizren, miniran. Poslednjih 20 godina ova porušena svetinja korišćena je kao deponija smeća, čak i kao nužnik i nikakva rekonstrukcija nije bila moguća - navode iz Visokih Dečana. 

"Crkva Svetog Nikole nalazi se u dvorištu prizrenske gimnazije. Car Dušan ju je 1348. godine priložio manastiru Sv. Arhanđela. Zadužbina je prizrenskog vlastelina Rajka Kirizimića čiji se sin Bogdan Kirizimić pominje u Prizrenu 1361. i 1368. u pomjaniku hrama Bogorodice Ljeviške. Crkva Svetog Nikole je služila do 1795. godine kada je skadarski Mahmud paša Bušatlija opljačkao Prizren. Tada je opljačkana i ova crkva, pa se jedna njena knjiga obrela u crkvi sela Crnobrega kod Dečana, gde ju je zatekao i otkupio proiguman Dečana Sava Saćelarija i vratio u prizrensku crkvu. Krajem XVIII veka crkva je usled poplave bila oštećena. Obnovljena je 1857. godine kada je dograđena spoljna priprata. U crkvi sa sačuvala najstarija prizrenska ikona Bogorodice Odigitrije iz sredine XIV veka, koja je prvobitno stajala na ikonostasu Bogorodice Ljeviške, a sada je u manastiru Sv. Arhanđela" - navode takođe iz manastira Visoki Dečani.  

 

Манастир Високи Дечани: ОБНОВА ХРАМА СВЕТОГ НИКОЛЕ (РАЈКОВЕ ЦРКВЕ) У ПРИЗРЕНУ Храм св. Николе у Призрену познат као...

Posted by Sava Janjić on Sunday, August 14, 2022

Svi koji su zainteresovani da pomognu obnovu crkve, mogu da se jave jereju Jovanu Radiću, parohu sabornog hrama Svetog Đorđa u Prizrenu koji je i predsednik Odbora za obnovu. Informacije su dostupne na društvenim mrežama - Instagram i Fejsbuk stranica Odbora za obnovu. 

Izvor: Radio Kontakt Plus

KiMPrizrenRajkova crkvaobnova

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva