:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2019   20:39

0

98

Predizborna kombinatorika – kako vlast i opozicija gledaju na bojkot

Posle trećeg kruga predizbornog međupartijskog dijaloga, dogovoreno je da se izbori održe što kasnije, koliko zakon dozvoljava. Odluku koju vlast smatra ustupkom, deo opozicije vidi kao zakonsku obavezu i zato ne odustaje od bojkota.

Nije poznat tačan datum izbora, ali ni ko će na njima učestvovati. Lider Nove stranke pozvao je kolege iz opozicije da razmisle o novogodišnjem iznenađenju za lidera naprednjaka – da mu poruče da ipak izlaze na izbore. Uz to, da spreme 20.000 kontrolora, dobre protivkandidate i programe.

"Hoćete na izbore – hoćete, nećete na izbore – nećete. Mi na izbore hoćemo i znamo da će to za nas da bude težak posao jer su izbori laki samo za one koji gube. Za one koji žele da pobeđuju i žele da vode zemlju, izbori su uvek vrlo teški", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da pobede i ostanu na vlasti žele socijalisti. Ivica Dačić na optužbe da nije pouzdan parner SNS-a odgovara ponudom da zajedno idu na izbore. Tako će se, veruje, otkloniti sumnja da pregovara sa opozicijom.

"Zašto bih se ja sa nekim iz opozicije udruživao da dođem na vlast kad sam ja već na vlasti. Nisam ja valjda toliki kockar da se udružim sa onima koji nemaju nikakve šanse da dođu na vlast, sa onima koji su bogatiji od mene milion puta, sa onima kojima ne veruje ni sam narod. Pa ja bih bio toliko glup, nemojte samo da me potcenjujete", naveo je Ivica Dačić

Deo opozicije veruje da su ih potcenili evroparlamentarci koji su posredovali u pregovorima o izbornim uslovima.

"Kada su zaista shvatili da je opozicija zaista odlučna da bojkotuje ovakve izbore i ovakav sistem oni su pokušali da prenesu poruku vlasti‚ ovi se ne šale, ući ćete u period političke krize, to nikome ne odgovara, ali bilo je prekasno. Evropski posrednici su svesni da vlast na ovakvim faličnim izborima neće imati pun legitimitet", kazao je Nikola Jovanović iz Narodne stranke.

Aleksandar Šapić iz Srpskog patriotskog saveza naveo je da ne bi nikog ubeđivao da izađe na izbore da je on na vlasti.

"Da bi izbori bili nelegitimni ne možete vi sami da ih proglasite ne legitimnih, mora međunarodna zajednica. Mi živimo na zemaljskoj kugli, ne živimo na Marsu pa kao sami sa sobom možemo", istakao je Aleksandar Šapić iz Srpskog patriotskog saveza.

Po zakonu o izboru narodnih poslanika izbori se održavaju najkasnije 30 dana pre isteka četvorogodišnjeg mandata poslanika. To znači da je 3. maj krajnji rok kada bi građani mogli na birališta.

Izvor: RTS

izbori u Srbiji
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva