:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2022   13:39

0

77

Predsednik Finske potvrdio odluku o članstvu u NATO

Finski predsednik Sauli Ninisto potvrdio je danas da će njegova zemlja podneti zahtev za članstvo u NATO-u, a finski parlament će sutra o tome održati raspravu, posle čega se očekuje da će potvrditi odluku državnog vrha, javile su agencije.

Predsednik i vladin odbor za spoljne poslove odlučili su da Finska podnese zahtev za članstvo u NATO, rekao je Ninisto na konferenciji za medije u Helsinkiju, preneo je Tas s.

Premijerka Sana Marin objasnila je da će vlada sada uputiti tu odluku parlamentu i da očekuje da će je narednih dana skupština usvojiti.

"U Finskoj je pred nama još parlamentarna procedura, ali verujem da će parlament odlučno i odgovorno da se izjasni o ovoj istorijskoj odluci", rekla je danas premijerka Sana Marin.

Finski parlament će sutra održati raspravu o ulasku Finske u NATO, a očekuje se da će odluka biti usvojena u utorak, prenosi Ria novosti.

Objava je došla nakon što su Ninisto i premijerka Sana Marin izjavili u četvrtak da predlažu ulazak te zemlje u NATO, nakon napada Rusije na Ukrajinu.

Rusija, koja deli 1.300 kilometara dugu granicu sa Finskom, saopštila je da bi bila greška da Helsinki uđe u Severnoatlansku alijansu i da bi to narušilo bilateralne odnose, podseća britanska novinska agencija.

Ninisto je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina u subotu da mu saopšti planove o ulasku Finske u NATO.

Putin je rekao da će takav potez narušiti rusko-finske odnose.

"Ja, ili Finska, nismo poznati po tome da se šunjamo okolo i da tiho nestajemo iza ugla. Bolje je reći direktno ono što je već rečeno, saopštiti to takođe i drugoj strani, i to je nešto što sam želeo da uradim", rekao je Ninisto o razgovoru koji je imao sa Putinom u subotu.

Rojters dodaje da se očekuje uskoro i da Švedska prati primer Finske, nakon što je javna podrška za ulazak te skandinavske države u NATO porasla zbog brige za bezbednost.

Izvor: T a n j u g

FinskaNinisteNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva