:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2024   14:23

0

38

Predstavnici vladajuće koalicije podržavaju ekspoze, deo opozicije kritikuje

Tokom dela prepodnevne rasprave predstavnici vladajućih stranaka nastavili su da iznose stavove da podržavaju predstavljeni ekspoze mandatara Miloša Vučevića i njegov predlog za sastav buduće vlade, dok su neki predstavnici opozicionih stranaka to kritikovali. 

Narodni poslanik iz Jedinstvene Srbije Nenad Filipović rekao je da će ova partija podržati predlog za sastav nove vlade. 

Istakao je da je prethodna vlada uradila mnogo toga i za jug Srbije i da očekuje da će biti urađen stari put Leksovac-Vranje, i da će se nastaviti sa ulaganjima u Jablanički i Toplički okrug. 

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek izrazio je zadovoljstvo što ta partija ima predstavnika u Vladi Srbije i da je ova Vlada za godinu i po dana sufinansirala 130 razvojnih projekata širom Srbije.

Đerlek je ukazao na problem neravnomerne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama u opštinama u kojima žive i istakao da je potrebno okrenuti novu stranicu u toj oblasti, jer će to "vratiti poverenje u državu u ovim osetljivim okolnostima".

Poslanik Socijaldemorkatske partije Srbije (SDPS) Edis Durgutović je rekao da će buduća vlada dobiti njihovu podršku. 

On je rekao da je ekspoze bio veoma sadržajan i izrazio uverenje da će Vučevićev mandat biti na korist svih građana.

"Srbija jeste bila i biće evropska zemlja i raduje činjenica da ostajemo na evropskom putu", rekao je Durgutović.

Narodni poslanik stranke Saveza vojvođanskih Mađara Boris Bajagić rekao je da će ova stranka podržati novu vladu. 

On je istakao da je Miloš Vučević jedini u istoriji grada Novog Sada koji je na tu funkciju izabran tri puta što pokazuje šta Novosađani misle o njemu. 

Kako je rekao tu deceniju Novog Sada obeležio je dinamičan razvoj.

"Obeležile su i dve titule koje su rezultat promocije evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, period je to u kom su otvorene brojne fabrike, izgrađena je kovid bolnica, novi železničko-drumski most, zgrada muzičke i baletske škole, naučno-tehnološki park, zatim 11.500 novih radnih mesta, više od 100 kilometara biciklističkih staza, besplatni vrtići, udžbenici za prvake, započeta gradnja četvrtog Mosta", istakao je on. 

Poslanik "Mi- glas iz naroda" Dragan Stanojević rekao je da pozdravlja uvođenje vojnog roka. 

Narodna poslanica SPS Dunja Simonović Bratić rekla je da je ova stranka dala najbolje ljude za buduće ministre u Vladi. 

Dodala je da su pred budućim ministrom spoljnih poslova veliki izazovi. 

Narodni poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Ahmedin Škrijelj naveo je da ta partija neće podržati vladu Miloša Vučevića, jer, kako je rekao, u ekspozeu se ne pominje decentralizacija i ne rešavaju problemi Bošnjaka koji žive u najsiromašnijim opštinama u Srbiji.

Mandatar sa za sastav vlade Miloš Vučević je, odgovarajući narodnoj poslanici DS Dragani Rakić na pitanje ko će odgovorati za smrt vojnika Mijodraga Toškovića rekao da neće dozvoliti da se zloupotrebljava smrt srpskog junaka, specijalca i padobranca i ronioca, diverzanta, pripadnika 72. brigade za specijalne operacije i da neće dozvoliti da priču o tome ubacuje u "jeftin politički kontekst", sa ciljem da pokaže da država ne vodi računa o vojnicima.

"To je čovek koji je 23 godine bio u vojsci, obavljao najteže i najodgovornije poslove. Bio je deo ratne mornarice, dok je Crna Gora bila sa nama, a posle bio u najelitnijim jedinicama Vojske Srbije. Ja sam bio u toj porodici istog dana kada je pronađeno telo poginulog zastavnika junaka Mijodraga Toškovića. Ne znam ko je vama dao zapravo da kažete kako se to desilo, odnosno odigralo i da to ubacujete u jeftin politički kontekst, da država zaboga ne brine o sudbini onih koji je čuvaju. Apsolutno vam ne dozvoljavam da bacite ni promil senke, ni milimetar senke na tu tragičnu smrt i pre svega na bol porodice Tošković" rekao je Vučević tokom rasprave u Skupštini.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obavestila je poslanike da će, zbog potrebe da se Vlada Srbije izglasa u što kraćem roku, poslanici raditi danas i posle 18 sati.

Tokom skupštinske rasprave predsednica parlamenta Ana Brnabić je izrekla opomenu poslaniku Aleksandru Jovanoviću Ćuti i Radoslavu Milojičiću Keni.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva