:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2022   12:18

0

150

Predstavnik radnika Fijata: Propali pregovori sa Vladom, sutra protest

Kako je za RTS rekao predstavnik radnika kragujevačkog Fijata Đorđe Milojević, pregovori sa Vladom Srbije o budućnosti radnika te kompanije su propali.

Đorđe Milojević je istakao da im je predstavnik radne grupe rekao da Vlada danas do 11 sati, što je bio zahtev radnika, ne može da izađe sa konkretnom ponudom za zaposlene koji su tehnološki višak, niti da govori o visini otpremnina.

Podsećamo, na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da izjašnjavanje zaposlenih za odlazak na rad u inostranstvo bude produženo do ponedeljka do 13 sati.

Tek posle toga Vlada bi mogla da izađe sa konkretnom ponudom.

Predstavnici radnika Fijata za sutra u podne najavljuju početak protesta.

Vlada: Pregovori sa radnicima Fijata nisu propali

Pregovori Vlade Srbije i radnika Fijata o njihovom statusu nisu propali, niti prekinuti, ali mogu da budu ozbiljno narušeni ukoliko predstavnici sindikata i radnika prekrše inicijalni dogovor i započnu protest, rečeno je danas T a n j u g u  u vladi.

"Pregovori nisu prekinuti niti su propali. Sindikati i predstavnici radnika krše inicijalni dogovor koji je postignut, a to je da će Vlada Srbije izaći sa predlogom za radnike koji ne prihvate ponuđeni program nakon što kompanija Fijat završi proces registracije radnika za rad u inostranstvu", navode u vladi.

Podsećaju da je rok za prijavu radnika za rad u inostranstvu produžen do ponedeljka, 20. juna.

Vlada Srbije će nakon isteka tog roka izaći sa predlogom, rečeno je T a n j u g u  u vladi.

Mediji su danas ranije preneli da su pregovori sa Vladom Srbije o budućnosti radnika te kompanije propali.

Pojedini predstavnici radnika tvrde da vlada nije mogla da ispuni njihov zahtev, a to je da danas do 11 sati izađe sa konkretnom ponudom za zaposlene koji su tehnološki višak, niti da govori o visini otpremnina.

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat Srbija, Saša Ðorđević, izjavio je juče T a n j u g u  da se do utorka 137 radnika te kragujevačke kompanije prijavilo za rad u inostranstvu, što je uslov da zadrže posao kada Stelantis grupa počne da proizvodi električno vozilo u ovom pogonu.

Naveo je da je u međuvremenu poslodavac donekle popravio uslove pod kojima bi se išlo na dvogodišnji rad u inostranstvo u druge Stelantisove pogone, kako bi zaposleni bili motivisani da se prijave i da je rok za prijavljivanje produžen do ponedeljka, 20. juna, u 13.00 časova.

Izvor: RTS

Fijatradniciprotest
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva